"Piaţa românească a evaluărilor este de 35 de milioane de euro. Mai mult de jumătate este reprezentată de relaţia cu băncile. Încă nu este o piaţă foarte mare, dacă o comparăm cu cea a auditului financiar, care depăşeşte 120 de milioane de euro. Este o piaţă în creştere. Ea ar trebui să crească odată cu importanţa serviciului în piaţă, încrederea pe care clienţii o au şi tarifele pe care evaluatorul le încasează, pentru că nimeni nu o să plătească un evaluator dacă nu este mulţumit de servicii", a spus Vascu.

 

Adrian Vascu susţine că piaţa românească a evaluărilor este cea mai dezvoltată dintre ţările cu care se învecinează România.

 

"Diferenţa între piaţa bulgară şi noi este ca diferenţa dintre institutul american şi noi. Suntem departe faţă de Bulgaria, foarte bine organizaţi, dar mai avem mult până departe. Comparativ cu ţările din regiune suntem bine. Faţă de Polonia suntem mai bine organizaţi, avem o lege modernă şi dinamică. Din punct de vedere al puterii de cumpărare şi a tarifelor, suntem sub polonezi", a adăugat Vascu.

 

Deşi în ANEVAR sunt înscrişi aproximativ 4.000 de evaluatori, media câştigurilor este estimată la 20.000 de euro anual.

"La o piaţă de 35 de milioane de euro, avem 4.000 de evaluatori înregistraţi în ANEVAR şi ar ieşi o medie de 8.000 de euro. Nu este un calcul realist, pentru că foarte mulţi nu trăiesc din evaluări. O medie corectă ar fi undeva la 20.000 de euro pe an. Dacă ne comparăm cu piaţa din SUA, care e undeva la 145.000 de dolari pe an, suntem încă la nivelul cel mai de jos", a completat Vascu. (Sursa: mediafax.ro)