Procentul este mult mai mare, de 87%, în rândul companiile de IT&C, față de 58% din spațiile de birouri închiriate la nivelul tuturor domeniilor de activitate.

Domeniul IT&C este cel mai important ca pondere în totalul tranzacțiilor din piața de birouri, dominând cererea actuală, cu 51% din volumul total al tranzacțiilor, pondere ce se estimează a se menține și în următorii cinci ani, pe fondul dezvoltării constante a industriei IT&C.

„În ultimii trei ani, companiile de IT&C au închiriat cu precădere birouri de clasă A, aspect ce confirmă atât o maturizare și consolidare a domeniului, cât și o nevoie constantă, dar în creștere de confort și competitivitate în atragerea forței de muncă specializate. Companiile din IT&C au mai multă grijă ca biroul, mediul de lucru să fie cât mai atractiv pentru angajați”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

 

Ce sunt birourile de clasă A

Birourile de clasă A sunt imobile poziționate in locații centrale, cu acces foarte bun la mijloacele de transport în comun, cu dotări tehnice de ultimă generație (și, mai nou, certificate drept clădiri verzi). 
Sunt de cele mai multe ori imobile cu suprafață închiriabilă de birouri de peste 10.000 mp, care oferă chiriașilor o serie de funcțiuni și servicii complementare, cum ar fi prezența sălilor de fitness, a restaurantelor și cafenelelor, a unor spații de întâlniri și conferințe, a unor zone comune de relaxare.

 

Ce clădiri de clasă A s-au închiriat și de către cine

Printre clădirile de birouri de clasă A alese de chiriași în primul semestru enumerăm Green Court, Aviatorilor 8A, Metroffice, Timpuri Noi Square, Globalworth Tower, The Bridge, Bookcase, Sky Tower  și Europe House, în București, The Office în Cluj Napoca, Openville și Bega Business Park în Timișoara.

Companii IT&C care au închiriat sau pre-închiriat clădirile de birouri de clasă A sunt IBM, Netcentric, Bitdefender, Nespresso, Samsung,Microsoft, Wipro, Oracle, Fitbit, DCS+, Telenav, Atos și Huawei.

 

Companiile IT&C închiriază spații mai mari decât media pieței de birouri

O altă caracteristică distinctă a cererii de birouri venite din partea companiilor IT&C este faptul că suprafețele închiriate sunt mult mai mari. 

Trei sferturi din companiile IT&C închiriază suprafețe cuprinse între 1.000 mp și 10.000 mp, în timp ce 21% suprafețe de peste 10.000 mp și doar 6% din totalul volumului de birouri închiriat de companiile de IT&C au suprafețe mai mici de 1.000 mp.

Comparativ, la nivelul întregii piețe de închiriere, ponderea suprafețelor cuprinse între 1.000 mp și 10.000 mp este de 60%, volumul spațiilor de birouri de peste 10.000 mp este de 25% și cel al spațiilor de până în 1.000 mp este de 15% din total.

Suprafața medie închiriată de companiile IT&C în prima jumătate din 2017 este de 2.428 mp, în timp ce media la nivelul întregii piețe este de 1.712 mp.

 
„Suntem încrezători în evoluția segmentului IT&C în continuare în România și nu doar în expansiunea sa cantitativă, dar și calitativă. 
Dacă în urmă cu 10 ani proiectele care erau atribuite filialelor din România erau proiecte de complexitate și valoare adăugată scăzută (de regulă servicii de suport /call-center etc), în ultimii ani am remarcat o constantă creștere a tipului de soluții dezvoltate. 
Se migrează din zona activităților relativ simple către activități mai complexe, în centre de research & development, activități ce generează o mai mare valoare adăugată în România și implicit o mai mare grijă pentru angajați, inclusiv în ceea ce privește exigențele privind alegerea birourilor”, adaugă Alexandru Petrescu. (sursa: ESOP)