Agricultura si cresterea animalelor, industria (productia), dar si imobiliarele sunt principalele domenii de activitate afectate de insolventa in prima jumatate a lui 2016, companiile afectate avand active imobilizate mai mari de un milion de euro, potrivit analizei citate.

 

Pentru comparatie, principalele domenii lovite de insolventa in aceeasi perioada a lui 2015 erau serviciile, constructiile si comertul.

Concret, in perioada ianuarie-mai 2016, au intrat in insolventa 95 de companii cu active imobilizate peste 1 milion de euro, fata de 104 in aceeasi perioada a anului trecut. Alte 133 de companii cu active imobilizate de peste 1 milion de euro au in prezent cereri de insolventa depuse.

 

Cele 95 de companii in insolventa, insa, au impreuna cu 3.000 mai multi angajati decat companiile de impact intrate in insolventa in prima parte a anului 2015 (12.165 angajati in 2016) si o cifra de afaceri cumulata cu 216% mai mare (1,28 miliarde euro). Acestora li se adauga companiile cu cereri depuse, dar proceduri nedeschise inca, ce insumeaza o cifra de afaceri de peste 2,1 miliarde euro si aproximativ 23 de mii de angajati.

 

Astfel, dimensiunea business-urilor afectate se dubleaza, in ciuda scaderii numarului procedurilor de insolventa in randul companiilor de impact. Prin dimensiunea lor, acestea angreneaza si alte companii din randul partenerilor, ducand la efecte importante in randul domeniilor de activitate ale acestora.

 

Dintre companiile de impact care au o cerere de insolventa depusa, 32% (dupa cifra de afaceri) sunt din comert, 23% din servicii si 22% din constructii. De asemenea, o impartire pe regiuni in functie de cifra de afaceri a acestor companii, arata ca cele mai mari companii ce par afectate de insolventa provin din Bucuresti (peste 550 milioane de euro este cifra de afaceri insumata a companiilor din acest judet ce au cereri de insolventa depuse), Ilfov (peste 340 milioane de euro cifra de afaceri cumulata), Constanta (340milioane de euro) si Sibiu (301 milioane de euro).

 

Cauzele care stau la baza acestor statistici si a afectarii anumitor domenii mai mult decat a altora tin atat de decizii de management specifice, cat si de contexte micro si macro economice ce au dus la iminenta insolventei.

 

Cele mai sonore companii sau grupuri mari care au intrat in insolventa sau aveau o cerere de insolventa depusa la finalul lunii mai 2016 sunt Interagro, STG Steel, Prospectiuni SA, Sity International si CET Govor.

 

”Tragem un semnal de alarma companiilor mari, dar si tuturor acelora care se uita la numarul in scadere, statistic, al procedurilor de insolventa, dar nu si la adevarata dimensiune a fenomenului data de impact. Fiecare business sau domeniu de activitate are propriile sale particularitati. Impactul pe care il poate avea intr-un domeniu de activitate intrarea in insolventa a unor companii mari nu ar trebui sa fie neglijat”, potrivit partenerului in cadrul CITR, Andreea Cionca-Anghelof.

 

CITR a gestionat pana acum procedura insolventei a peste 800 de societati comerciale din diverse domenii. (sursa: wall-street.ro)