Această tranzacție poate fi considerată o performanță, ținând cont de situația actuală din piața de birouri din întreaga lume.
Pandemia de SARS-COV-2 a afectat major piața de birouri, gradul de ocupare al clădirilor de birouri fiind într-un declin accentuat pe parcursul unui an de la instituirea stării de urgență în România. Mai mult, proprietarii de birouri concurează cu proprii chiriași pe piața spațiilor oferite la închiriere, înregistrându-se cea mai mare suprafață disponibilă la subînchiriere care a existat vreodată pe piața din România, aproximativ 70.000 mp, conform unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară JLL, publicat în aprilie 2021.
Gradul de ocupare al clădirii de birouri Mendeleev Office 5 a atins 70% în urma celor două tranzacții.
Cum se explică succesul acestui dezvoltator? Unul dintre avantajele pe piață ale clădirii de birouri este noutatea și poziționarea acesteia. Mendeleev Office 5 este o clădire de tip „boutique”, de numai 4.500 de metri pătrați, care a fost livrată pe piață la începutul anului 2020, livrare care, deși a coincis cu instituirea stării de urgență cauzate de pandemie, prezintă un avantaj în fața altor clădiri concurente, acela al noutății. Acesta este și unul dintre principalele motive pentru care, la momentul livrării din 2020, clădirea era deja ocupată în proporție de 60%.
Un alt avantaj al clădirii de birouri este poziționarea acesteia. Strada Mendeleev este una dintre cele mai centrale străzi din București, asigurând un acces rapid către nodurile centrale importante: Piața Romană, Piața Victoriei, Piața Universității și Piața Unirii. Companiile care aleg să-și mute sediul în zona ultracentrală beneficiază nu numai de acces rapid în toate zonele Bucureștiului, dar și de o carte de vizită pentru clienții lor. Sediul central, într-o zonă istorică, plină de șarm, cu restaurante, cafenele și hoteluri, în inima vibrantă a unui oraș, este îndeosebi util companiilor de servicii prime.
Printre companiile care își au sediul aici se numără Jazz Communication, o firmă de publicitate. Profilul celor doi noi chiriași ai clădirii confirmă această ipoteză. OTOTO Store este un supermarket urban cu un concept prime, adresându-se segmentului premium. Acesta încorporează o cafenea, iar produsele vândute sunt branduri noi și branduri recunoscute pe piață. Un alt element este integrarea unui mic bookshop și a unei cafenele.
in-tech, celălalt chiriaș al clădirii Mendeleev Office 5, este o companie „in trend”, al cărei slogan este „Moving the Future”. Compania are ambiția de a contribui la dezvoltarea tehnologiei de transport a viitorului, de la autonomie completă la soluții digitale avansate pentru car sharing și tehnologii „verzi”, electrice.
Clădirea de birouri are 8 etaje, oferind o panoramă care taie răsuflarea: centrul Bucureștiului, cu clădiri cochete și grădini ascunse. Terasele cu panorame sunt de asemenea un punct de atracție pentru chiriașii în domenii creative, care vor să-și „inspire” angajații. Design-ul acesteia este pe măsură: spații cu lumină naturală, accente aurii pe fațadă, dar și soluții inteligente în ceea ce privește tehnologia de ultimă generație, incluzând servicii precum încărcarea electrică pentru autovehicule verzi.
Dezvoltatorul acestui proiect de birouri este Akcent Development, în portofoliul căruia se regăsesc alte clădiri boutique din centrul Bucureștiului, precum Eminescu Offices și Rosetti Tower. Managementul proprietății este asigurat de compania Cushman & Wakefield Echinox (sursa: Cushman & Wakefield Echinox)