Raportul Construcţiile Globale în 2025, sponsorizat de 24 de companii mari, arată că sectorul construcţiilor va reprezenta 13,5% din Produsul Intern Brut al lumii până în 2025, împins de creşterea populaţiei în ţările dezvoltate şi de procesul de urbanizare.
„Urbanizarea este una dintre cele mai mari provocări pentru rasa umană. Creşterile din mega oraşele lumii vin cu provocări majore pentru industria construcţiilor şi inginerie. Circa două miliarde de orăşeni sunt aşteptaţi până în 2050, ridicând probleme precum energia, apa, salubritatea, locuirea, birourile şi transportul“, se arată în raportul scris de experţi ai Global Construction Perspectives şi Oxford Economics.
În timp ce două treimi din construcţiile globale vor fi concentrate în China, India şi Statele Unite ale Americii, autorii notează că activitatea din Asia emergentă va fi susţinută de Vietnam, Indonezia şi Filipine, pe care le denumesc noii „Tigrii Asiatici“.
„Chiar dacă China este departe de a deveni o economie dezvoltată... această provocare nu reduce importanţa ei ca piaţă de construcţii imensă şi cu o dezvoltare rapidă. Totuşi deschide oportunităţi pentru o nouă generaţie de «Tigrii Asiatici» care vor ajuta la propulsarea creşterii regionale“, mai descrie raportul.
Autorii studiului evidenţiază Indonezia drept „poate cea mai dinamică“ dintre noii Tigrii, şi prognozează că piaţa de construcţii a acestei ţări va înregistra o creştere medie anuală de peste 6%, până în 2025.
„Indonezia va deveni a treia cea mai mare piaţă rezidenţială a lumii după numărul de locuinţe noi pe care trebuie să le construiască în fiecare an, puţin peste media din Statele Unite. Coridoarele economice cheie ale Indoneziei sunt concentrate pe creşterea sectoarelor industriale şi pe construirea infrastructurii necesare susţinerii creşterii economice“, spun aceştia.
Între timp, specialiştii mai menţionează că Vietnam şi Filipine vor înregistra creşteri medii anuale de 5%. „Atât Vietnam, cât şi Filipine vor beneficia de fluxuri comerciale lărgite cu China şi economiile vecine, precum şi de nevoia de investiţii în capacităţi de producţie şi infrastructură, pe măsură ce nivelul de dezvoltare economică se îmbunătăţeşte“, mai arată raportul. (sursa: capital.ro)