De asemenea, Fitch a confirmat plafonul de ţară al României la 'BBB plus' precum şi ratingul 'F3' pentru datoriile pe termen scurt în valută.
'BBB minus' este primul rating din categoria calificativelor care plasează un stat în rândul ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii (investment grade).
'Confirmarea ratingurilor şi perspectiva stabilă reflectă următorii factorii cheie: finanţele publice sunt în general sub control. Deficitul guvernamental a scăzut în 2013 până la 2,6% din PIB, în linie cu media din categoria 'BBB', de la 3% din PIB în 2012. Fitch estimează că deficitul guvernamental va scădea uşor în 2014-2015, însă această prognoză este supusă unor riscuri având în vedere că 2014 este an electoral. Datoria guvernamentală ar urma să crească până la 40% din PIB în 2014-2015, în condiţiile în care Guvernul va profita de condiţiile favorabile de finanţare pentru a creşte emisiunile de obligaţiuni. În schimb, Fitch se aşteaptă ca datoria să scadă ulterior.
Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere peste aşteptări în 2013, cu un avans real de 3,5% graţie producţie industriale şi celei agricole. Ritmul puternic de creştere din trimestru patru 2013 este un punct bun de stat pentru 2014, când Fitch se aşteaptă la o creştere de 2,8%', se menţionează în comunicatul agenţiei.
Potrivit sursei citate, compoziţia creşterii PIB este posibil să fie mai echilibrată în 2014, cererea internă urmând să aibă o contribuţie mai mare decât în 2013 pe măsură ce investiţiile se vor relansa.
Economia românească a absorbit dezechilibrele externe mari anterioare, deficitul de cont curent scăzând până la un minim istoric de 1,1% din PIB în 2013, precizează Fitch.
'Există rezerve fiscale şi externe substanţiale, rezervele internaţionale acoperă plata timp de şapte luni a contului curent la care se adaugă rezerve de patru miliarde de euro disponibile în cadrul acordului preventiv cu FMI şi UE.
Cu toate acestea, neînţelegerile dintre partenerii de coaliţie care au condus la ruperea alianţei USL în luna februarie precum şi tensiunile dintre preşedinte şi premier au crescut recent după o perioadă de calm relativ', se mai arată în comunicatul citat.
În plus, Fitch nu exclude ca şocurile interne şi externe să submineze rezistenţa demonstrată până acum la volatilitatea creată de decizie Fed de a retrage stimulentele monetare.
'Fitch nu consideră că sistemul bancar reprezintă un risc semnificativ la adresa ratingului suveran. Sectorul este bine capitalizat (cu o rată a capitalului Tier 1 de 13,7% la finele lui 2013) iar raportul credite-depozite a scăzut până la aproape 100%. Calitatea activelor este o sursă de îngrijorare, în condiţiile în care creditele neperformante au ajuns la 21,9% la finele lui 2013, de la 18,2% la finele lui 2012 şi 7,9% la finele lui 2009. Cu toate acestea creditele neperformante sunt acoperite de provizioane având în vedere măsurile prudenţiale impuse de organismele locale de reglementare', subliniază agenţia.
Fitch explică, de altfel, că perspectiva stabilă reflectă faptul că riscurile în creştere sau în scădere la adresa ratingului sunt în prezent echilibrate.
Pe de altă parte, o eventuală îmbunătăţire a ratingului ar putea fi determinată de un trend de creştere economică mai puternică, în urma unor reforme structurale susţinute în cadrul companiilor de stat, cheltuielilor cu sistemul de sănătate şi administraţia publică, care la rândul lor să conducă la o încredere mai mare în România, dar şi de o reducere mai rapidă a datoriei externe decât anticipează în prezent Fitch.
În schimb, următorii factorii de risc ar putea determina o acţiune negativă de rating: o relaxare fiscală semnificativă care să pună în pericol stabilitatea finanţelor publice; o pierdere de viteză în implementarea reformelor structurale, de exemplu ca rezultat al instabilităţii politice; şocuri externe macroeconomice şi geopolitice care să erodeze semnificativ rezervele fiscale şi externe ale României.
În luna noiembrie a anului trecut agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a confirmat şi ea ratingul României la 'BB plus/B' cu perspectivă pozitivă. O perspectivă de rating 'pozitivă' înseamnă că există posibilitatea ca S&P să îmbunătăţească ratingul României dacă Guvernul continuă programul de consolidare fiscală şi reforme. O eventuală îmbunătăţire ar plasa ratingul României la 'BBB minus', primul calificativ din categoria investment grade, recomandat pentru investiţii. (Sursa: capital.ro)