În prezent, impozitul pe clădiri reprezintă 0,1% din valoarea impozabilă, indiferent de destinația acesteia, pentru firme cota variind între 0,25%-1,50%, în funcție de deciziile consiilor locale.
Noul Cod Fiscal, care va fi aplicat începând cu anul viitor, stabilește însă că impozitul pentru proprietățile imobiliare va fi stabilit diferit, în funcție de destinația clădirii, respectiv dacă este folosită în scop rezidențial, pentru locuit, sau nerezidențial, ca sedii de firme, de persoane fizice autorizate sau spații comerciale. Astfel, impozitul pentru locuințe va fi cuprins între 0,08%-0,2% din valoarea impozabilă a clădirii, calculat în funcție de diferite criterii, iar firmele vor plăti un impozit între 0,2% -1,3%.
Dacă imobilul ocupat de o firmă nu a fost reevaluat în ultimii cinci ani sau a fost dobândit anterior unei perioade de cinci ani, impozitul va fi de 2% din valoarea statistică a construcției.
Studiul, redactat de consultanții fiscali Dragoș Pătroi și Adrian Bența și expertul contabil Robert Croitoru, relevă că impozitul pentru clădiri nerezidențiale, ocupate de firme, care nu au fost reevaluate în ultimii 5 ani, va fi cu 2.493% mai mare în cele 50 de localități. (Sursa: profit.ro)