Tranzacțiile de închiriere birouri noi, relocare și pre-închiriere au ajuns la o suprafață totală de 70.393 mp, cu 22% mai mult decât în 2021 (când au însumat 54.659 mp).
În 2022, împreună cu contractele de renegociere, în afara Capitalei s-au semnat contracte de închiriere cu o suprafață totală de 84.808 mp.
“Doar primele trei mari centre universitare Iași, Cluj-Napoca și Timișoara au acumulat 89% din totalul cererilor de spații de birouri moderne din afara Bucureștiului. Cele mai multe spații noi au fost închiriate în orașul Iași, iar cele mai multe spații tranzacționate, cu tot cu renegocieri au fost în Timișoara (37%). Orașele care au avut în curs livrări de clădiri de birouri performante în 2022-2023 au înregistrat cele mai consistente creșteri față de anul precedent și în numărul de tranzacții, dar și în volumul total de spații noi închiriate“, declară Nicolae Ciobanu Managing Partner- Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membra Alianței BNP Paribas Real Estate.
În București s-au închiriat de trei ori mai multe birouri noi decât în toate celelalte mari orașe, la un loc. În București, în 2022, s-au închiriat birouri noi, relocat și pre-închiriat birouri cu o suprafață totală de 214.911 mp.
Ritmul de creștere a pieței din Capitală a fost de 13% față de anul anterior, cu 9% mai puțin decât în restul țării.
“Încă din primele luni ale acestui an, se înregistrează cereri de închiriere pentru spații de birouri moderne, din centrele universitare Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov.
În 2022, raportul între piața închirierilor din București și cea din celelalte orașe a fost de 3/1, dar ne așteptăm ca acest raport să scadă în timp. În primul rând, cererea venită din partea companiilor IT&C, care domină piața, urmărește continuu o extindere teritorială, în căutarea forței de muncă din centrele universitare. Iar în al doilea rând, crește oferta de spații noi moderne și în celelalte orașe.
În 2023-2024, în cele cinci orașe din top – Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara și Craiova există în pipeline, clădiri de birouri moderne, care beneficiază de autorizații de construire cu o suprafață totală de circa 200.000 mp, cât se estimează că se va livra și în București“, declară Bogdan Cange, Managing Partner- Business Development, la Fortim Trusted Advisors, membra Alianţei BNP Paribas Real Estate.
Livrările de clădiri noi moderne sunt absorbite repede de cerere
Iașiul a fost orașul care a atras cei mai mulți chiriași noi în 2022, după București. În total, marile companii au închiriat și pre-închiriat spații de birouri cu un total de 26.378 mp, ceea ce reprezintă 37% din totalul închirierilor din afara Bucureștiului. Cel mai mare merit al acestei performanțe i se datorează proiectului Palas Campus, aflat în construcție și care se estimează că se va livra în primul trimestru al acestui an. Printre viitorii chiriași se numără AMD, care a semnat un contract de pre-închiriere pentru o suprafață de 3.000 mp, Expleo, tot 3.000 mp, Preh România, 4.500 mp, Microsoft, cu o suprafață de 3.300 mp.
Timișoara a fost pe locul doi privind închirierile noi de birouri și pe primul loc, dacă luăm în calcul renegocierile de birouri (contractele care au fost reînnoite după un ciclu sau două de închiriere). În Timișoara, anul trecut, s-a livrat UBC 0, un turn de birouri cu 17 etaje și o suprafață totală de 32.000 mp, care face parte din proiectul mixed-use Iulius Town Timișoara. Printre viitorii chiriași ai acestui turn, care au semnat contract de pre-închiriere se numără ZF R&D Tech Center (2.800 mp), Amazon (3.320 mp).
Cluj-Napoca se află pe locul trei în topul cererii de birouri moderne, în 2022, după ce în 2021 a condus acest clasament. Printre companiile de birouri care au ales să se extindă în Cluj-Napoca în 2022 se numără HTEC, Accenture, Globant și Brillio.
În Brașov, cei mai mulți chiriași noi au optat pentru proiectele AFI Brașov și Coresi Business Campus.