Bucureştiul are aproape 2,5 milioane de metri pătraţi de spaţii cu destinaţie office numai în cele peste 200 de clădiri moderne, cărora li se adaugă imobile mai vechi sau vile de dimensiuni mai mari, transformate în birouri (cum este, de exemplu, cazul vilei de pe bulevardul Kiseleff, fostul sediu al băncii ING), scrie revista Business Construct (http://www.zfcorporate.ro/business-construct/).
„În urmă cu douăzeci de ani, nu exista conceptul de eficientizare a spaţiului de lucru. Dar, în ultimii ani însă, companiile au devenit mai preocupate de controlul costurilor şi au mizat pe eficienţă, ceea ce s-a tradus şi prin utilizarea cât mai bună a spaţiilor de birouri. În aceste condiţii, în funcţie de activităţile desfăşurate, unui angajat i se asigură până la zece metri pătraţi, faţă de 15 metri pătraţi în urmă cu zece ani“, spune Maria Florea, head of office agency-contractor JLL România. Faţă de acum douăzeci de ani, stocul de birouri din România a crescut de circa 70 de ori, ţinând cont că, la sfârşitul anilor '90, singurele centre moderne de afaceri erau Bucharest Financial Plaza, de pe Calea Victoriei, şi World Trade Center, din Piaţa Presei Libere, ambele în Bucureşti.
„În ceea ce priveşte spaţiile medii alocate unui angajat, acestea au început să scadă odată cu implementarea birourilor open space în marea majoritate a clădirilor care au devenit mai eficiente, cu mai puţine spaţii comune sau neutilizabile. În ultima perioadă, remarcăm însă o alocare tot mai generoasă de spaţii către zonele de leisure şi entertainment, în special în cadrul birourilor companiilor de IT, astfel că suprafaţa medie alocată unui angajat are o tendinţă de uşoară creştere“, spune Mădălina Cojocaru, partner office agency al DTZ Echinox.
Cu doar câteva săptămâni până la încheierea anului, dezvoltatorii imobiliari sunt pregătiţi să taie panglicile de inaugurare ale unor noi proiecte aflate acum pe ultima sută de metri.
În Bucureşti, peste 294.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri de clasa A vor fi livraţi până la finalul anului, potrivit celor mai recente date ale CBRE privind piaţa imobiliară. În primul semestru, au fost daţi în folosinţă 155.500 de metri pătraţi, în opt proiecte.
Aproape jumătate din totalul spaţiilor de birouri deja livrate, respectiv 48%, se află în zona de nord a Capitalei, în cele trei mari proiecte dezvoltate aici, şi anume Globalworth Tower şi Gara Herăstrău Office Building, operate de Globalworth, precum şi ultima clădire din proiectul Green Court Bucharest, dezvoltat de Skanska, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 15.670 de metri pătraţi.
„Din totalul spaţiilor de birouri anunţate până la sfârşitul acestui an, 68% se află situate în zona Pipera. O cincime din spaţiile de birouri noi din Pipera, respectiv 22%, o reprezintă prima fază a proiectului Metroffice dezvoltat de Immofinanz, a cărui livrare este prevăzută pentru trimestrul al patrulea din 2016“, arată datele prelucrate de CBRE.
Vastint România avansează cu lucrările de construcţie la proiectul imobiliar Timpuri Noi Square, unul dintre cele mai mari din zona centrală a Bucureştiului. Ansamblul va avea în total 100.000 de metri pătraţi închiriabili şi va cuprinde atât spaţii pentru birouri, cât şi o zonă de retail şi una rezidenţială. În prezent, au fost începute lucrările de construcţie pentru o suprafaţă de 34.000 de metri pătraţi, adică primele două din cele trei clădiri care vor alcătui întregul proiect în final.
Investiţia pentru această etapă de dezvoltare este de circa 50 de milioane de euro, sumă în care intră şi costurile cu terenul, potrivit estimărilor ZF. Fiecare dintre cele două clădiri va avea câte zece etaje, spaţiul fiind potrivit pentru mai mult de 3.000 de angajaţi.
Tot din complexul Timpuri Noi Square, amplasat de-a lungul Splaiului Unirii, la intersecţia cu strada Nerva Traian, vor face parte şi 50.000 de metri pătraţi de spaţii rezidenţiale. După ce partea de birouri va fi gata, constructorii se vor apuca de construcţia zonei rezidenţiale. (sursa: zf.ro)