Preturile solicitate de proprietarii apartamentelor din zonele centrale, semicentrale si de Nord ale Capitalei au crescut, in medie, cu 2,61% in semestrul I 2015, comparativ cu primul semestru al anului trecut. Pretul mediu inregistrat in primele sase luni ale anului 2015 este de 68.750 de euro, cu 1.750 de euro mai mare decat pretul mediu din semestrul I 2014.
Preturile au avut un parcurs diferit in cazul zonelor de la periferia Bucurestiului, unde pretentiile proprietarilor au scazut. Valorile solicitate in primul semestru din 2015 sunt, in medie, cu 4,38% mai mici decat cele din prima jumatate a anului trecut. Diferentele sunt sesizabile la nivelul fiecarei luni, exceptand ianuarie, cand valorile au fost aproximativ aceleasi. Daca in primul semestru al anului 2014, pretul mediu era de 52.650 euro, acum acest pret a scazut la 50.342 euro.
In primul semestru al acestui an, preturile medii ale apartamentelor au avut aceeasi evolutie, in toate zonele din centrul, semicentrul si Nordul Bucurestiului. Dupa cresterea din ianuarie, bazata pe optimismul de inceput de an, si ajustarea din februarie, preturile s-au stabilizat in lunile de primavara, pentru ca mai apoi sa scada usor in luna iunie, odata cu venirea verii.
Prin exceptie, in cazul apartamentelor de la periferie, se reconfirma tendinta de scadere, care continua sustinuta de constructiile noi unde preturile solicitate de dezvoltatori sunt mai mici decat in blocurile vechi. Chiar daca zona unde se construieste este in dezvoltare si sunt mici inconveniente - distanta mai mare fata de magazine, scoli si mijloace de transport - multi cumparatori aleg o locuinta in aceste ansambluri datorita faptului ca apartamentele sunt finisate la cheie si nu mai necesita investitii suplimentare, care nu pot fi finantate prin banca.
Primele sase luni ale anului au adus si o crestere semnificativa a volumului de oferte scoase pe piata. Cu un numar total de 9.379 oferte de apartamente situate in zonele centrale, semicentrale si de Nord, in semestrul I 2015 s-au inregistrat cresteri de 14,51%, comparativ cu prima jumatate a anului trecut.
Volumul de oferte inregistrat in prima jumatate a anului 2015 a avut o evolutie relativ constanta in lunile februarie, martie, aprilie si mai, spre deosebire de semestrul I 2014, cand volumul oscila de la o luna la alta.
Studiul realizat de echipa de consultanti imobiliari HomeFinders se bazeaza pe analiza preturilor medii solicitate de proprietari, precum si a volumului de oferte, inregistrate in semestrul I al acestui an, comparativ cu semestrul I 2014. (sursa: wall-street.ro)