Valoarea totala a pietei fuziunilor si achizitiilor din Romania a fost a treia cea mai mare din regiunea Europei Centrale si de Est, dupa cea a pietelor din Polonia si Republica Ceha, tari care in mod traditional au piete mai mari de fuziuni si achizitii, se arata intr-un comunicat al PwC.
Atat valoarea pietei globale de fuziuni si achizitii, cat si cea europeana, au crescut in 2014, ajungand la nivele apropiate celui inregistrat in 2007, ce mai ridicat nivel din istorie pentru piata de fuziuni si achizitii. "In Romania, desi s-a resimtit un nou entuziasm pentru activitatea de fuziuni si achizitii, nu am revenit inca la nivelul de tranzactionare de dinaintea crizei financiare", a explicat Radu Stoicoviciu (foto), liderul departamentului de consultanta in afaceri si management, PwC Romania.
Sectoarele cele mai dinamice din punct de vedere al numarului de tranzactii derulate in 2014 au fost IT&C, sectorul financiar si cel de retail, iar valoarea medie a unei tranzactii a fost de 20 de milioane de euro, cele mai multe fiind tranzactii de dimensiuni mici si medii. "In Romania procesul de negociere este destul de indelungat, spre deosebire de pietele mature (asa cum este cea din Statele Unite ale Americii) unde activitatea de fuziuni si achizitii este o forma de «curatare a pietei», iar tranzactiile se incheie destul de rapid. Ne asteptam la o crestere solida a activitatii de fuziuni si achizitii in Romania in 2015, stimulata de imbunatatirea perspectivelor de crestere economica si revenirea increderii investitorilor, luand in calcul si recenta decizie a Bancii Centrale Europene de a injecta lichiditate suplimentara pe piata financiara, ceea ce speram ca va duce si la o crestere a investitiilor straine in Romania", se mentioneaza in comunicat.
In privinta celor mai dinamice sectoare din punct de vedere al activitatii de fuziuni si achizitii, analiza PwC Romania subliniaza potentialul de tranzactii in domeniul IT&C, in zona serviciilor medicale si a serviciilor in general, in vreme ce sectorul financiar si-ar putea continua procesul de consolidare.
PwC este principala firma de consultanta de fuziuni si achizitii din Romania, asistand tranzactii cu o valoare totala de 1,2 miliarde de Euro in perioada 2007-2014, fiind implicata anul trecut in cateva tranzactii notabile precum vanzarea Millenium Bank Romania catre OTP Bank, vanzarea portofoliului de statii radio detinut de CME catre RCS&RDS, sau achizitionarea United Shipping Agency de catre grupul chinez Nidera. (sursa: wall-street.ro)