"În Praga, cererea de birouri a scăzut, dar cu toate acestea au avut loc tranzacţii cu spaţii de birouri, ceea ce arată că nu întotdeauna încrederea şi percepţia despre piaţă reflectă situaţia reală. Ne aşteptăm să vină investitori şi în România. Cred că au început să-şi arate faţa, însă nu îşi deschid încă portofelele, aşteaptă să vadă dacă piaţa a ajuns la nivelul cel mai de jos", a spus Reidl la CEDER Conference organizat de CiJ Journal.
În opinia sa, Bucureştiul este ocolit de investitori deoarece piaţa locală a fost "supraîncălzită", iar în criză chiriile au scăzut foarte mult, spre comparaţie cu Polonia sau Cehia, unde nu au fost corecţii atât de dramatice.
"Piaţa în Praga, de exemplu, nu a fost atât suprâîncălzită ca Bucureştiul, unde preţurile terenurilor şi chiriile au crescut foarte mult înainte de criză. În criză, chiriile din Bucureşti au scăzut de la 19 euro/mp/lună la 14 euro/mp/lună, iar în Praga nu a fost o scădere atât de mare, de aceea investitorii cumpără au continuat să cumpere proiecte pe această piaţă. Investitorii nu vedeau sustenabilă piaţa românească, dar cred că acum s-a atins nivelul minim, iar în curând vom vedea o reluare a creşterii, ceea ce va aduce investitori", a arătat reprezentantul Immofinanz, cu active de peste 1 miliard de euro în România.
El consideră că în acest an cel mai probabil nivelul tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare se va menţine la nivelurile din anii trecuţi, de 200-300 milioane de euro, şi că din 2015 ar putea să aibă loc mai multe vânzări, în primă fază de clădiri de birouri şi apoi de mall-uri.
Şi David Hay, director executiv al AFI Europe, vede o prezenţă mai activă a fondurilor de investiţii în România, mai ales că au apărut mai multe proiecte atractive pe piaţă.
"De câteva luni, investitori precum Morgan Stanley au început să se uite la România, nu fac nimic încă, dar se uită. Aceştia nu sunt interesaţi doar de birouri, ci şi de spaţii de retail. Cred că vom vedea în 12-18 luni tranzacţii, Bucureştiul fiind următoarea destinaţie pentru investitori după Varşovia, care a devenit foarte scumpă, cu un yield (randament al investiţiei, n.r.) de 6%. Acum sunt şi proiecte pe piaţă care se potrivesc preferinţelor investitorilor", a explicat Hay.
În opinia sa, costul mai ridicat al finanţării din România, dar şi istoricul pieţei imobiliare locale au ţinut la distanţă investitorii.
Pe de altă parte, consultanţii imobiliari văd o evoluţie bună a volumului tranzacţiilor în perioada următoare.
Astfel, Horaţiu Florescu, preşedintele şi directorul executiv al The Advisers/Knight Frank, se aşteaptă ca în următoarele 6-9 luni să fie anunţate 1-2 tranzacţii de dimensiuni mari pe piaţa de birouri din Bucureşti, cu clădiri dezvoltate în ultimele 36 de luni.
Şi Răzvan Iorgu, managing director CBRE România, apreciază că în următoarele 12 luni se vor încheia tranzacţii, existând produse bune pe piaţă, potrivite pentru cei care vor să cumpere proiecte în cele mai bune zone. (sursa: zf.ro)