Cea mai mare tranzactie a fost achizitia de catre Globalworth a cladirilor de birouri BOB si BOC dar si a 446 de apartamente si 25 de spatii comerciale in proiectului rezidential alaturat, Upground Towers, pentru 210 milioane de euro din portofoliul RREEF.
Globalworth a fost de asemenea si cumparatorul Tower Center International, un turn de birouri in CBD-ul din Bucuresti pentru suma de 58 de milioane de euro.
Volumul tranzactionat in primele 3 luni ale anului s-a axat pe piata de birouri ce a reprezentat 80% din intreaga activitate.
Startul lui 2014 a aratat din ce in ce mai multe dovezi ca Romania s-a intors ca o zona importanta pe harta marilor investitori.
Activitatea inregistrata a fost dominata de tranzactii derivate din restructurari, dar, cu un numar important de cladiri de calitate disponibile pe piata, se astepta ca volumele sa creasca puternic in acest an. Mai mult, un numar mai mare si divers de cumparatori este de asteptat, un lucru important pentru felul in care investitorii percep lichiditatea la momentul vanzarii, se arata in raportul JLL.
Cerea poate fi alimentata de asemenea si de un apetit din ce in ce mai crescut al bancilor pentru a oferi finantare. Chiar daca conditiile oferite in Romania inca reflecta riscul de tara perceput, simplul fapt ca numarul de banci ce ofera finantari imobiliare s-a ameliorat reprezinta o importanta imbunatatire ce va facilita o lichiditate mai crescuta, considera specialistii.
Datorita cresterii economice puternice, dar si a interesului tot mai acut aratat de catre investitori pentru piata imobiliara din Romania si avantajele pe care aceasta le ofera (yield-uri mai bune) avem motive intemeiate sa credem ca 2014 va fi un an de referinta pentru piata imobiliara de dupa recesiune. (sursa: dailybusiness.ro)