"Zona de centru-vest va lua o amploare majora in urmatorii trei ani. Sunt deja in lucru 5 proiecte majore de birouri, iar acest lucru vine ca o necesitate a apropierii fata de forta de munca, de cartierele de locuit", crede Mihai Paduroiu, head of office agency in cadrul CBRE.
Potrivit acestuia, dezvoltarea infrastructurii in zona Orhideea si cu prelungire spre cartierul Militari, existenta metroului si a tuturor facilitatilor fac ca noul spatiu din Bucuresti sa devina tot mai interesant pentru dezvoltatori.
"Este o zona cu o infrastructura foarte buna, cu terenuri cu forme bune, rectangulare, ceea ce le face extrem de atractive pentru dezvoltatori. Vorbim si despre o zona a carei preturi sunt si cu 20% mai mici decat zona de nord, care acapareaza circa 50% din totalul suprafetelor de birouri inchiriate in acest moment", a mai spus Paduroiu.
Chiar si asa, reprezentantul CBRE se asteapta ca zona de nord sa ramana "vedeta" pietei de birouri, insa devine tot mai clara nevoia unui pol secundar de dezvoltare care sa nu mai acapareze traficul exclusiv in nordul Capitalei.
"Piata birourilor se maturizeaza. Anul acesta am inregistrat o crestere record, de 33% in primul trimestru al acestui an. Au aparut companii nou infiintate sau venite in Romania sau este vorba despre companii care s-au dezvoltat foarte mult.Este foarte important pentru acesta reprezinta o cresterea reala", a mai punctat Mihai Paduroiu.
Potrivit acestuia, "vedeta" in spatiile inchiriate in ultimul an este domeniul IT&C si telecom, cu o pondere de 37%, in timp ce pe locul secund, si cu o crestere spectaculoasa, s-a situat industria FMCG.
"In ultimele 18 luni s-au inchiriat 218.000 mp birouri clasa A numai in IT&C. Este un trend imbucurator", a conchis reprezentantul CBRE.
Liviu Tudor, Genesis Development: Cererea de dezvoltare nu trebuie sa se transforme in relocare. Este nesanatoasa pentru piata
Cu un stoc actual de peste 2,3 milioane de metri patrati in Capitala, si cu circa 120.000 de mp care urmeaza sa fie livrati in acest an, cererea de dezvoltare a spatiilor de birouri este necesar sa nu cada in extrema cealalta, in care trendul este acela al relocarilor.
"Cererile pentru spatiile de birouri se transforma usor in relocari, iar acest lucru nu incurajeaza o dezvoltare sanatoasa a pietei. Daca raman spatii de cladiri neocupate este un lucru care azi ne bucura, dar pe termen mediu nu este o decizie pozitiva pentru piata. Ca si dezvoltator sunt incantat, dar mi-ar placea o cerere sustenabila, reala, venita de la companii care isi maresc volumele si nu se muta doar de dragul unui design special. Nu ne dorim cresteri de dragul relocarilor, inca se intampla, dar sper sa fie din ce in ce mai putine - trebuie sa fim oricand pregatiti", a mai spus Liviu Tudor, presedinte al dezvoltatorului imobiliar Genesis Development.
In opinia sa, piata de birouri este o industrie care trebuie sa urmareasca dinamica cererilor. "Flexibilitatea este cuvantul cheie in fata chiriasilor. Trebuie sa urmarim dezvoltarile teritoriului actual - un rezervor exceptional de mana calificata de lucru", a punctat Liviu Tudor.
Presedintele Genesis Development a mai aratat ca exista un trend foarte limpede ca marile orase vor fi atractive. "Primele 3-4 orase sunt deja un succes. Pe noi personal inca nu ne intereseaza provincia - dar cine porneste acum birouri in marile orase nu va gresi. Profilul nostru de risc ne indeamna sa mai asteptam", a precizat Tudor.
Octagon: Avem prea multe birouri construite intr-un timp mult prea scurt
Constructorul Octagon, unul dintre cei mai importanti la nivel local, sustine ca in momentul de fata sunt prea multe birouri construite intr-un timp mult prea scurt si aglomerate cu precadere in zona de nord a Capitalei.
"Avem prea multe birouri construite intr-un timp mult prea rapid, dar si o fragilitate a cererii in piata. In zona de nord, de exemplu, ne confruntam cu o lipsa a intrastructurii urbane. Cine a incercat sa iasa in frafic pe strada Fabrica de Glucoza in ore de varf parcurge un singur kilometru intr-o ora. Pipera nu mai suporta volumul de calatori si trebuie gasite alternative", a precizat Alexandros Ignatiadis, cofondator al Octagon Contracting & Engineering.
Potrivit acestuia, una dintre cele mai acute probleme in piata locala de birouri este aceea ca avem inchirieri, dar nu si cumparatori. "La ora actuala avem doi mari cumparatori in piata: NEPI si Globalworth, care achizitioneaza cladiri, dar nimeni nu se inghesuie pentru a face achizitii", a mai punctat Ignatiadis. (Sursa: wall-street.ro)