Putem vedea numeroase tendințe ale dezvoltatorilor imobiliari din ultimele decade, cu privire la felul în care patrimoniul arhitectural al Bucureștiului este valorificat. Presa a semnalat numeroase cazuri de „victime” arhitecturale, case și conace cu parfum interbelic care au fost lăsate să se degradeze și apoi au fost efectiv rase pentru a face loc unor construcții moderne, uneori fără legătură cu restul imobilelor din zona centrală.
Există însă și dezvoltatori care au înțeles valoarea acestui patrimoniu și au decis să ia în calcul istoria orașului și estetica centrului Bucureștiului de odinioară, chiar dacă acest calcul a însemnat, din punct de vedere financiar, un efort considerabil. Un astfel de dezvoltator este Hagag. Am stat de vorbă cu domnul Yitzhak Hagag, Chairman și Board Controller al Hagag Group, încercând să aflăm care au fost provocările și motivațiile unui astfel de proiect.
Pentru început, domnule Hagag, vă rugăm să ne împărtășiți cum a venit decizia de a dezvolta un proiect de birouri. H Victoriei 109 este primul dumneavoastră proiect pe acest segment în România, Hagag Development Europe fiind cunoscut până acum ca un dezvoltator pe piața rezidențială premium din București. În ce stare se afla imobilul în momentul achiziției și care au fost motivele pentru care ați decis să-l integrați și să revalorificați potențialul acestuia în noul dvs. proiect de birouri?
Încă din 2015, când am avut primul contact cu piața din România și am început activitățile de prospectare, atenția noastră a fost îndreptată către clădiri emblematice, cu personalitate proprie, și bineînteles, terenuri localizate în zonele premium sau în plină dezvoltare din capitală. La clădirea de pe Calea Victoriei 109 ne-au atras nu doar potențialul de dezvoltare, facilățile zonei și aspectul exterior elegant al imobilului, ci și povestea plină de farmec a bulevardului, iar decizia de a include în portofoliul nostru local această proprietate și de a o reda circuitului comercial a venit oarecum firesc, completând planurile de investiții și expansiune ale companiei.
H Victoriei 109 a fost, într-adevăr, un proiect care ne-a provocat din toate punctele de vedere. La momentul achiziției, imobilul avea un aspect ”prăfuit”, o structură de rezistență deficitară, iar fațadele și interiorul clădirii erau în stare avansată de degradare. Mai mult, partiția spațiilor de interior era una clasică, demodată, iar infrastructura electrică, cea sanitară, precum și cea de climatizare erau departe de a deservi o clădire modernă de birouri.
Care a fost investiția totală și în ce stadiu se află acum proiectul?
Adițional valorii de achiziție a imobilului pentru lucrările de consolidate și modernaze ale clădirii am investit 10 milioane de euro. În luna august am finalizat și recepționat lucrările și suntem pregătiți să asistăm chiriașii în operațiunile de relocare.
Cât de grea a fost provocarea de a reconverti o clădire din alt secol și de a o adapta la condițiile necesare unui spațiu de birouri high-end din 2020?
Faptul că în portofoliul nostru local se regăseste o parte valoroasă din trecutul, prezentul și viitorul Bucureștiului este, pentru noi, o mare onoare, dar și o responsabilitate imensă. Reconversia unei clădiri vechi este o acțiune de amploare, pe cât de incitantă, pe atât de dificilă și mai ales dacă vorbim despre H Victoriei 109. Aducerea la viață a unei clădiri proiectată și construită acum mai bine de 70 de ani a fostun demers complex care a început cu demolarea tuturor pereților despărțitori interiori și obținereade spații deschise care să poate fi partiționateîn conformitate cu nevoile actuale, iar întreaga infrastructură electrică, cea sanitară, precum și cea de climatizare au fost reînnoite la cele mai înalte așteptări ale chiriașilor.
Ne-am dorit foarte mult să prezervăm aspectul interbelic al edificiului și, în același timp, să îi maximizăm potențialul, iar pentru a putea face aceste lucrurine-am aliniat cunoștințele de proiectare, inginerie și expertiză internațională în dezvoltări imobiliare și proiecte de regenerare urbană cu echipele de specialiști cu care am colaborat pentru dezvoltarea proiectului. Eforturile noastre comune au adus la viață un concept versatil și surprinzător: H Victoriei 109 – un proiect ambițios, care oferă peste 5.600 de metri pătrați despații de birouri și de retail de ultimă generație, remarcabile, cu amplasament central, în proximitatea Academiei Română și a Palatului Stirbey.
Cât de important este ca o clădire de birouri să fie „verde”? Cum ați gândit aceste specificații tehnice pentru H Victoriei 109?
De-a lungul timpului, la nivel global, clădirile de birouri au jucat un rol important în societatea modernă și nu numai. În ultimii 10-20 de ani s-au înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea și durabilitatea acestora, iar la adoptarea la scară mai largă a acestor progrese au contribuit, de exemplu, certificările de tip BREEAM, dar și cultura organizațională bazată pe reducerea amprentei de carbon a marilor companii. Ne-am dorit să dezvoltăm un proiect sustenabil, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, a cărui valoare să sporească în timp și care, în același timp, să susțină economia circulară. Am luat în calcul aceste aspecte încă din faza de proiectare și am parcurs toate etapele necesare obținerii certificării EXCELLENT BREEAM IN USE. Este un dermers pe care l-am urmat îndeaproape deoarece, cu toate cădesignul arhitectural și tehnologia construcției clădirilor au evoluat extrem de mult, funcțiile fundamentale ale clădirilor de birouri nu s-au schimbat și oamenii continuă să petreacă la birou peste 9 ore pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 40% din timpul lor. De aceea, este extrem de important ca o clădire de birouri să poată oferi valoare adaugată celor care o populează prin intermediul facilităților pe care le oferă, prin calitatea aerului care contribuie semnificativ la îmbunitățirea condițiilor de sănătate, precum și prin perfomanța operațională și, implicit,prin componenta de cost care devine automat mai scăzută.
Care sunt principalele caracteristici ale clădirii și ale spațiilor de birouri pe care le oferiți spre închiriere?
Complementar certificării EXCELLENT BREEAM IN USE care confirmă calitatea proiectului, H Victoriei 109 oferă nu doar efieciență termică și energetică și un grad redus al poluării fonice, ci și finisaje premium, două intrări individuale cu zone de lobby independente și acces din Calea Victoriei, respectiv Calea Griviței, trei ascensoare de ultimă generație, două scări interioare, sisteme de climatizare de Clasa A, iluminare LED, pardoseală flotantă, ferestre generoase și zone extinse care abundă de lumină naturală, generator propriu, sisteme de răcire pentru camerele tehnice, sisteme de securitate și supraveghere, dar și un punct de încărcare a mașinilor electrice. Fiecare nivel este echipat cu sistem HVAC autonom și este prevăzut cu un spațiu tehnic - conceput pentru a găzdui mini centre de date și posibilitatea de a monta, la cererea chiriașilor, două chicinete cu o zonă de luat masa.
Care este profilul chiriașilor care se potrivesc proiectului de birouri H Victoriei 109?
H Victoriei 109 se adresează companiilor cu renume internațional, caselor de avocatură, dar și mărcilor premium care vizează un spațiu comercial cu amplasament central.
Cum a afectat recenta pandemie planurile dvs.? Există modificări de strategie în ceea ce privește închirierea, construcția sau reconfigurarea spațiilor? Cum asigurați condițiile de siguranță pentru cei care vor lucra în spațiile din H Victoriei 109?
Obiectivul nostru este să asigurăm un mediu sigur și condiții optime de lucru pentru companiile care urmează a se reloca în clădire. În acest sens, am a lucrat îndeaproape cu experți și consultați cu experiență internațională și am implementat toate măsurile de siguranță și prevenție prevăzute de Organizația Mondială a Sănătății și recomandate de autoritățile competente, luând în considerare, bineînteles, solicitările și nevoile chiriașilor.
H Victoriei 109 a deschis calea companiei dvs. către dezvoltarea de spații de birouri. Aveți deja în plan un nou proiect pe această piață?
La finalul anului trecut am alipit portofoliului nostru local o nouă proprietate localizată în zona Universitate, chiar la kilometru 0 al capitalei. Este vorba despre cel de al doilea proiect office al companiei - H Tudor Arghezi 21, despre care vă pot spune că este deja fully leased.