“AFI Europe a încheiat un acord preliminar pentru achiziţia terenului pe care Cora îl deţine în Centrul Civic al Braşovului. Nu s-a luat decizia finală, acum se face analiza documentelor. AFI vrea să dezvolte acolo un mall şi a început deja discuţiile cu retailerii importanţi pentru a vedea dacă sunt interesaţi să intre în proiect”, au declarat surse din piaţa imobiliară.
Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii AFI Europe şi Cora nu au comentat informaţia. Cora România a cumpărat în 2010 terenul de 40.000 de metri pătraţi din Centrul Civic al Braşovului al companiei Hidromecanica pentru aproximativ 13 milioane de euro, unde intenţiona să dezvolte un centru comercial de mari dimensiuni, investiţie de 70 de milioane de euro. La sfârşitul anului 2013, Cora a anunţat că vrea să atragă un partener în proiect pentru dezvoltarea mall-ului.
AFI Europe operează două centre comerciale, AFI Palace Bucureşti (deschis la sfârşitul lui 2009) şi AFI Palace Ploieşti (deschis în 2013), şi are în plan un proiect similar în Bucureştii Noi.
În Braşov a fost anunţată construcţia a patru centre comerciale de tip mall, Coresi Shopping Resort, dezvoltat de Immochan, divizia imobiliară a grupului Auchan, Korona Mall (care urma să cuprindă şi un hipermarket Carrefour şi dezvoltat de grupul polonez Echo Investment), extensia galeriei comerciale Carrefour (NEPI) şi Cora.
În prezent, doar Coresi, dezvoltat pe terenul fostei uzine Tractorul, este aproape finalizat, cu livrarea pe 27 martie în urma unei investiţii de 60 milioane de euro. Restul investiţiilor au rămas la nivel de proiect deocamdată.
“Personal respect ceea ce a făcut AFI în Bucureşti cu AFI Cotroceni. Piaţa din afara Bucureştiului este însă mult mai complicată decât cea din Capitală şi aştept ca AFI să confirme şi în provincie cu proiectul din Ploieşti. În plus, AFI sau orice alt competitor al Coresi nu poate să deschidă un centru comercial decât în aproximativ 500 de zile. Asta înseamnă că avem 450 de zile la dispoziţie pentru a ne impune pe piaţă. Proiectul este gata, este închiriat şi există chiar listă de aşteptare cu retaileri interesaţi de proiect, ceea ce ne încurajează să începem şi faza doua a proiectului”, a declarat Tatian Diaconu, directorul general al Immochan România.
Cora, deţinut de grupului franco-belgian Louis Delhaize, deţine o reţea de 12 hipermarketuri, atât în centre comerciale proprii, cât şi în spaţii închiriate, dintre care patru în Bucureşti (Alexandriei, Pantelimon, Lujerului şi Sun Plaza) şi opt în provincie, la Ploieşti, Cluj Napoca, Baia Mare, Arad, Drobeta Turnu Severin, Constanţa şi Bacău.
Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice, Romania Hypermarche, firma care deţine hipermarketurile Cora, a încheiat anul 2013 cu afaceri în creştere cu 12% comparativ cu 2012, la 1,63 miliarde lei (370 milioane euro), şi a trecut pe pierderi, de 14,5 milioane lei (3,2 milioane euro), faţă de un profit de 24,5 milioane lei (5,5 milioane euro) în 2012. (newsbv.ro)