Factorii cheie care conduc această tendință includ creșterea costurilor cu forța de muncă, alimentată de creșterile salariale în sectorul construcțiilor și prețurile materialelor care, în ciuda stabilizării parțiale, rămân direct afectate de inflație. Investițiile în soluții durabile și conformitatea cu standardele de mediu, sociale și guvernanță (ESG) contribuie, de asemenea, la creșterea costurilor inițiale, sporind în același timp eficiența energetică pe termen lung.
Andrei Ianculescu, Head of Project & Development Services la Cushman & Wakefield Echinox: „Chiar dacă în ultimul an preţul materiilor prime brute nu au mai avut creşteri semnificative, produsele finite care implică cheltuielile cu forţa de muncă, cu utilităţile, cu transportul şi care necesită soluţii noi date de amprenta de carbon din timpul fabricaţiei au continuat să se scumpească. Cel mai mare impact asupra costurilor de amenajare a spaţiilor de birouri l-a avut costul cu forţa de muncă. Un element important îl reprezintă şi cheltuielile necesare pentru implementarea standardelor ESG sau a certificării verzi a fit-out-ului, o preocupare din ce în ce mai des întâlnită din partea chiriaşilor. În plus, adoptarea soluţiilor smart pentru instalaţii, cum ar fi automatizarea iluminatului, a sistemelor de climatizare sau a securităţii, devine o tendinţă majoră ce produce valoare adaugată proiectelor respective. Aceste soluţii contribuie atât la reducerea cheltuielilor cu utilităţile, printr-o eficientizare a consumului, cât şi la sporirea confortului angajaţilor, ceea ce poate influenţa pozitiv productivitatea şi satisfacţia acestora".
În ciuda acestor creșteri, Bucureștiul rămâne una dintre cele mai competitive piețe de birouri din regiunea ECE, cu un cost mediu de amenajare de 1.056 euro/mp, incluzând toate lucrările interioare din diverse specialități, sisteme de management al clădirilor (BMS), mobilier, echipamente audio-video, servicii profesionale (managementul proiectelor, coordonarea sănătății și siguranței și supravegherea șantierului), precum și costuri de urgență.
În comparație, costurile de amenajare în București sunt cu 17% mai mici decât în Varșovia și cu 14,5% sub cele din Praga, menținând atractivitatea orașului pentru companiile care își înființează birouri în această parte a Europei.
În funcție de complexitatea proiectului, materialele și soluțiile utilizate, precum și de modul în care spațiul este livrat chiriașului, bugetele de amenajare pot varia de la aproximativ 800 €/mp până la aproape 1.600 €/mp. Cea mai mare pondere a costurilor provine din lucrările de arhitectură și instalații (50%) și mobilier (aproximativ 28%), ambele fiind semnificativ afectate de creșterea prețurilor. Alte componente ale costurilor includ sisteme audio-video, tehnologie IT, management de proiect și servicii de proiectare.
Creșterea moderată a costurilor în România este influențată de o stabilizare a pieței construcțiilor și de o ușoară încetinire a inflației. Cu toate acestea, presiunile bugetare rămân ridicate din cauza creșterii costurilor cu forța de muncă și a volatilității prețurilor materialelor de construcții.
Cele mai scumpe piețe de amenajări de birouri din Europa includ Londra – 2.671 EUR/ mp, Hamburg – 2.512 EUR/ mp, München – 2.432 EUR/ mp, Frankfurt – 2.408 EUR/ mp și Berlin – 2.333 EUR/ mp.
Chiar dacă provocările economice și fluctuațiile din sectorul imobiliar persistă, cererea pentru spații de birouri de înaltă calitate rămâne puternică, în special în zonele cu infrastructură dezvoltată și acces ușor la transportul public. Această tendință continuă să stimuleze investițiile în soluții de amenajare premium, cu accent pe durabilitate și tehnologii inteligente.
România rămâne o destinație atractivă pentru companiile internaționale, datorită costurilor competitive și a forței de muncă calificate. În acest context, optimizarea bugetelor de amenajare devine esențială atât pentru ocupanți, cât și pentru investitori.
Pe măsură ce companiile își regândesc strategiile imobiliare ca răspuns la modelul de lucru hibrid și design-urile de birouri centrate pe angajați, cererea de spații de birouri eficiente și atractive va continua să alimenteze investițiile în amenajări.
Serviciile de management de proiect implică supravegherea, coordonarea și supravegherea proiectelor de amenajări de birouri, retail, rezidențiale, cu utilizare mixtă, industriale și logistice. Aceasta include lucrul îndeaproape cu echipele de proiectare, consultanți și contractori în toate fazele cheie ale proiectului.
În ultimii doi ani, Departamentul de Management de Proiect Cushman & Wakefield Echinox a livrat proiecte care acoperă 480.000 mp de spații de birouri, retail, industriale și logistice atât pentru proprietari, cât și pentru chiriași. În ceea ce privește segmentul de birouri, proiectele finalizate au implicat un buget total de aproximativ 33 de milioane de euro, cel mai mare depășind 2 milioane de euro.