Sistemul se regaseste foarte bine pus la punct in Olanda si in UK. "Autoritatea fiscala incheie un acord cu o serie de contribuabili care accepta sa ofere in mod voluntar sa ofere informatii cu privire la tranzactiile pe care le deruleaza si agreeaza tratamentul fiscal inainte de finalizarea efectiva a tranzactiei. Intr-un fel este o solutie fiscala individuala anticipata operationala obtinuta in timp real astfel incat sa poata sa se asigure ca tratamentul fiscal aplicat nu va fi contestat la un eventual control. De fapt controlul nici nu va mai avea loc pentru ca in acest proces de monitorizare, ANAF isi da acordul asupra tratamentului fiscal aplicat", a explicat Ionut Simion, country managing partner al PwC Romania.

 

Potrivit lui Simion, acest program este derulat si de Rusia, cunoscuta prin abordarea extrem de conservatoare a inspectiilor fiscale. "Dorim sa promovam un asemenea program in Romania, iar o parte din contribuabilii mari sa aiba parte de costuri administrative cu raportarile mult diminuate", mai spune Simion

 

"Odata intrat in acest program nu mai exista controale pentru ca relatia este una de incredere. Sigur ca nu pot intra foarte multe companii in acest program pentru ca el presupune volume foarte mari de date. Sunt tari care au in acest program  cate 10-15 contribuabili mari, tocmai din cauza volumului mare de informatii in timp real cu care se lucreaza", a explicat si Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

 

"Programul va fi operational in a doua parte a anului urmator si ii vizeaza pe Marii Contribuabili. Ei ne vor trimite date in timp real, unele fiind raportarile obisnuite iar altele date pe care noi le solicitam in mod expres. Acest lucru ii va scuti teoretic de inspectiile fiscale, din moment ce sunt monitorizati in timp real. Dar daca insa avem suspiciuni ca raportarile lor nu sunt conforme cu realitatea, evident ca putem demara inspectii fiscale",  au declarat pentru HotNews surse apropiate ANAF

 

Momentan, pe listele ANAF sunt circa 2400 de mari contribuabili, numarul acestora urmand sa fie redus la circa 1000, mai precis sa fie inclusi in categoria celor mijlocii acei actuali circa 1400 de contribuabili a caror cifra de afaceri cumulata nu depaseste 10% din cifra de afaceri a intregii categorii. (sursa: hotnews.ro)