Facilitatea va fi posibilă dacă Parlamentul va adopta proiectul redactat în acest sens în această săptămână, dar este greu de crezut că va acoperi necesarul de medici sau profesori din țară și îi va determina pe investitori să năvălească spre economia autohtonă.
Legislația actuală stabilește că cetățenia română poate fi acordată, la cerere, unei persoane dacă aceasta îndeplinește o serie de condiții, printre care să fi locuit pe teritoriul statului român de cel puțin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorită și conviețuiește cu un cetățean român, de cel puțin 5 ani de la data căsătoriei. Aceeași legislație stabilește că termenele pot fi reduse până la jumătate, deci până la 4 ani, respectiv 2,5 ani, dacă solicitantul a investit în România sume care depășesc 1 milion de euro.
O procedură mai rapidă de acordare a cetățeniei pentru străinii care ar veni să ocupe locurile de muncă vacante în domenii importante nu este prevăzută.
Pentru investitorii care lasă în România mai mult de un milion de euro, parlamentarii analizează acum un proiect care reduce perioada de obținere a cetățeniei la cel mult 2 ani, aceeași durată urmând să fie stabilită și pentru străinii care vin să lucreze într-un domeniu considerat prioritar pentru dezvoltarea României, dovedind cu acte că au absolvit cursuri de specialitate.
Pentru a nu provoca panică, parlamentarii asigură, în document, că niciun cetățean român nu va fi disponibilizat ca efect al angajării acestor străini.
Durata de 2 ani pentru obținerea cetățeniei de către muncitorii străini este aplicată în Franța, iar încurajarea investițiilor prin acordarea mai rapidă a cetățeniei este valabilă în Statele Unite ale Americii, unde cuantumul minim al investiției este cuprins între 500.000 de dolari și 1 milion de dolari, în funcție de regiunea în care este efectuată investiția. (sursa: profit.ro)