Instituţia financiară a menţinut estimarea referitoare la creşterea economică din 2016 la nivelul de 3,2%, în timp ce pentru 2017 prognoza a fost revizuită în scădere cu 0,4 puncte procentuale, la 3,5%.

 

În regiunea Europa şi Asia Centrală, în care este inclusă România, Banca Mondială anticipează pentru acest an o creştere economică de 1,8%, faţă de 2,4% în 2014.

 

"Perspectiva regiunii Europa şi Asia Centrală s-a înrăutăţit semnificativ, BM anticipând o creştere economică de 1,8% în 2015, în pofida redresării care are loc la nivel global. Principalii factori sunt impactul preţului scăzut al petrolului, tensiunile geopolitice şi recesiunea din Rusia şi Ucraina", se arată în raport.

 

BM notează faptul că sistemele bancare din România, Alibania, Bulgaria şi FYR Macedonia sunt vulnerabile la contagiune, prin intermediul subsidiarelor băncilor din Grecia.

 

Totodată, nivelul ridicat al creditelor neperformante, în pofida îmbunătăţilor care au avut loc recent în Ungaria şi România, continuă să constrângă profitabilitatea băncilor precum şi capacitatea acestora de a acorda credite activităţilor productive.

 

Produsul Intern Brut al României a crescut în termeni reali în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4,3% ca serie brută, respectiv cu 4,2% ajustat sezonier.

 

Bugetul pentru anul în curs a fost fundamentat luând în calcul o creştere a PIB de 2,5%. Cea mai recentă estimare a Comisiei Naţionale de Prognoză, datând din luna mai, ia în calcul un avans de 3,3%.

 

Comisia Europeană a îmbunătăţit la începutul lunii mai estimările de creştere economică a României, cu 0,1 puncte procentuale, la 2,8% pentru 2015 şi cu 0,4 puncte, la 3,3% pentru 2016, datorită consumului intern solid şi revenirii investiţiilor, potrivit prognozei de primăvară a instituţiei.

 

Pentru zona euro BM a revizuit în sens pozitiv estimarea de creştere economică pentru 2015 cu 0,4 puncte procentuale, la 1,5%, iar pentru 2016 a menţinut prognoza la 1,8%.

 

La nivel mondial, instituţia finaciară anticipează o creştere economică de 2,8% în acest an, mai mică cu 0,2 puncte comparativ cu prognoza din ianuarie. (sursa: mediafax.ro)