În total, cei mai mari zece investitori din zone offshore reprezintă 2,5% din totalul capitalului străin din România.
Paradisurile fiscale, unde mulţi oameni de afaceri, inclusiv români, îşi ţin businessurile pentru a plăti mai puţine taxe, dar şi departe de ochii autorităţilor şi presei, au devenit subiectul unei anchete jurnalistice la nivel mondial. Ancheta a dezvăluit o serie de informaţii care acum poartă numele de Panama Papers.
În România pe primele locuri în clasamentul paradisurilor fiscale stau Antilele Olandeze, firmele înregistrate aici având un capital de peste 500 mil. euro. Acestea sunt urmate de Insulele Virgine Britanice cu peste 290 mil. euro capital social subscris total, conform datelor de la Registrul Comerţului, care arată că aici sunt înregistrate peste 380 de companii cu activitate pe plan local.
„Lucrurile se ştiu, au fost tolerate, au fost foarte multe oponenţe din partea ţărilor bogate care au refuzat ca multinaţionalele lor să fie obligate să raporteze profitul pe fiecare ţară în parte. Eu nu cred că în viitor multinaţionalele vor plăti impozitul pe profit în fiecare ţară unde activează pentru că deja ţările bogate au refuzat această idee“, a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). (sursa: zf.ro)