"Avand in vedere livrari de aproape 7.000 metri patrati in trimestrul 3, stocul modern de cladiri de birouri in Bucuresti a ajuns la 2,219 milioane de metri patrati. Este asteptata livrarea a inca 71.000 metri patrati pana la sfarsitul anului, precum si alti 95.000 metri patrati in 2015 doar in zonele Nord si Vest. In continuare focusul dezvoltatorilor este pentru proiecte de clasa A, cu specificatii tehnice deosebite", se arata in cel mai recent raport realizat de CBRE, potrivit Mediafax.
Pe de alta parte, cererea pentru spatiile de birouri moderne a continuat sa creasca in perioada analizata (iunie-septembrie 2014) ajungand la peste 70.000 metri patrati, din care cererea neta (pre-inchirieri, extinderi de spatii si contracte noi, n.r.) reprezinta 80%. Zona de Nord si zona Pipera au atras peste doua treimi din totalul tranzactionat in acest trimestru, 41%, respectiv 25%.
"Cel mai important aspect pentru consolidarea pietei de birouri din Bucuresti o reprezinta nivelul stabil al contractelor de pre-inchiriere - vorbim de peste 12.000 metri patrati semnati doar in trimestrul trei, iar pentru tot anul peste 48.000 metri patrati, sau 20% din total spatiu tranzactionat", se arata in raport.
Astfel, potrivit calculelor, suprafata tranzactionata in primele noua luni totalizeaza 240.000 de metri patrati, fata de 210.000 metri patrati, raportata de CBRE Romania la finele lunii septembrie a anului trecut. "Ca urmare a volumului redus de noi spatii moderne livrate si a cererii in crestere, rata de neocupare a scazut la 14,1% de la 14,7% trimestrul anterior. In continuare exista diferente substantiale intre sub-zone - de la sub 10% in CBD (centrala, n.r.) si zona Vest, in jur de 15% pentru zonele Nord, Est si Sud si aproape 20% in zona Pipera. Preconizam scaderea in continuare a acestui indicator, posibil de 12-12,5% pana la sfarsitul anului viitor", mentioneaza sursa citata.
Astfel, aproape 313.000 metri patrati de birouri din Bucuresti nu au chiriasi. Reprezentantii CBRE estimeaza ca pentru urmatorul an livrarile vor totaliza in jur de 150.000 de metri patrati, o rata de neocupare de 13,5% pana la sfarsitul anului si de 12% la finele anului 2015. "Dar in 2016, daca pentru toate proiectele care sunt in plan va incepe constructua in urmatoarele 3-6 luni si vor fi livrate, am putea vedea o crestere a gradului de neocupare, in stransa corelare cu rata de absorbtie a acestori proiecte", estimeaza consultantii CBRE.
Pentru acest an insa, acestia apreciaza ca pe fondul stabilizarii principalilor indicatori de performanta (scaderea ratei de neocupare, cresterea cererii si a tranzactiilor de pre-inchiriere), rata randamentului investitional s-a redus cu 25 puncte procentuale in trimestrul trei, ajungand la 7,75%. Astfel, dintre toate pietele importante din regiune, Bucurestiul este cea mai atractiva piata pentru investitori.
"Cel mai important este numarul si anvergura proiectelor anuntate pentru zona Pipera - astfel aici se gasesc 66% din proiectele aflate in dezvoltare in Bucuresti. Aceasta situatie este una noua, dupa ce in perioada 2011 - 2013 nu s-a livrat nimic in zona. De altfel, zona Pipera poate fi delimitata intre zona Pipera Sud, cu acces la metrou, unde cererea este in crestere si rata de neocupare este de sub 10%, si zona Pipera Nord, care se confrunta in continuare cu o rata de neocupare de peste 30%", se mai arata in raport. (sursa: wall-street.ro)