Cladirile de birouri, imbatranite inainte de vreme. Cat ii costa pe chiriasi hibele din constructii
Cele mai utilizate sisteme de fatade din Romania beneficiaza de costuri initiale de constructie cu pana la 60% mai mici, dar conduc la cheltuieli de intretinere cu 25% mai mari pentru chiriasi, in comparatie cu alte solutii folosite in zona UE.
Potrivit Immpuls Real Estate Solutions, companie de consultanta, proiectare si project management in real estate, investitiile initiale in echipamentele necesare pentru racirea cladirilor de birouri in cazul acestui tip de fatade sunt de patru ori mai mari decat in pietele mature.
Tudor Popp, managing director al companiei, spune că fatadele cortina, de multe ori considerate a fi simbolul modernitatii, sunt folosite in mod exagerat in peisajul autohton. Ele sunt construite ieftin, cu materiale de proasta calitate si sunt neadecvate climei din Romania. Suprafetele mari vitrate, cu factori slabi de protectie solara si de izolare termica conduc la un consum sporit de energie si la disconfortul chiriasilor.
Fatada unei cladiri reprezinta intre 20% si 35% din costurile de constructie si este unul dintre argumentele principale de convingere a investitorilor si chiriasilor. Immpuls atrage atentia asupra faptului ca, de cele mai multe ori, in momentul alegerii fatadei s-a luat in calcul doar investitia initiala, fara a se avea in vedere costurile de administrare pe termen lung, cheltuielile de intretinere sau confortul utilizatorilor.
De exemplu, la o suprafata construita de 15.000 metri patrati, a unei cladiri de birouri, varianta de fatada cu protectie solara simpla – sticla cu factor solar – intalnita frecvent pe plan local, aduce dezvoltatorului economii de 2 milioane de euro la fatada, dar un plus de circa 0,75 milioane de euro la echipamente si genereaza pentru chiriasi costuri aditionale de pana la 200.000 de euro anual fata de un sistem de fatada performant.
Deși construite în ultimii zece ani, multe dintre clădirile de birouri din romania suferă de o îmbătrânire precoce, generând multiple probleme utilizatorilor. (sursa: dailybusiness.ro)