Dobândirea acestei etichete de certificare a presupus evaluarea Clusterului prin parcurgerea unui set standard de chestionare, împreună cu experţi certificaţi ai Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor (ESCA) de Benchmarking de Clustere.
Pentru obținerea etichetei Bronz, Cluj IT Cluster a fost evaluat pe paliere multiple, cum ar fi tipurile de organizații membre și gradul de implicare al acestora, modul de organizare, activitățile principale, serviciile oferite, profilul echipei de management, finanțarea de care dispune şi proiectele atrase.
„Rezultatul benchmarking-ului reprezintă recunoașterea Clusterului la nivel european conform clasificărilor specifice, însă presupune în mod special o responsabilizare, prin faptul că reflectă poziționarea clusterului în raport cu obiectivele strategice declarate pentru dezvoltarea socio-economică", a declarat Alexandru Tulai, preşedintele clusterului.
Eticheta bronz este valabilă doi ani și poate fi utilizată în scop de promovare, pentru a facilita accesul la oportunități de colaborare cu alte clustere din Europa, la parteneriate și dezvoltarea de proiecte comune.
Reprezentanții clusterului au mai precizat că sunt interesați de parcurgerea procesului de auditare pentru obținerea certificării Silver, însă acest lucru presupune etape ce durează, conform evaluatorilor, între un an și jumătate și doi ani.
Acreditarea a fost înmânată reprezentanților Cluj IT Cluster în cadrul unui eveniment desfășurat în Amfiteatrul Verde al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, în prezenţa rectorului instituţiei de învăţământ superior, Doru Pamfil, a președinților și managerilor clusterelor ce au primit certificarea Bronz şi a reprezentanților Agenției de Dezvoltare Nord-Vest.
Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri 30 de companii de IT, patru instituţii de învăţământ superior și de cercetare, şi şapte instituţii publice şi organizaţii catalizator.
Cluj IT Cluster este o iniţiativă de business cu scopul de a creşte competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă şi mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziţiona Clujul ca un hub regional inovator.
Priorităţile clusterului pentru următoarea perioadă sunt reprezentate de extinderea prezenţei internaţionale prin competitivitate ridicată şi prin produse sau servicii inovatoare, dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient între universităţi şi industria IT, care să aibă ca rezultat un număr cât mai mare de specialişti IT foarte bine pregătiţi şi realizarea Cluj Innovation City, prin care comunitatea IT să aibă acces la infrastructura necesară pentru dezvoltare continuă, inovare şi colaborare în proiecte de anvergurǎ. (sursa: realitatea.net)