Conform datelor financiare disponibile pentru 2014, companiile care activeaza in sectorul lucrarilor de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale inregistreaza cifre de afaceri in crestere care se regasesc in profituri mai mari. Concluzia a rezultat in urma analizei a 15.246 de firme care au depus declaratiile financiare in formatul extins in 2014, un esantion relevant, in conditiile in care genereaza aproximativ 95% din cifra de afaceri a intregului portofoliu de companii.

 

Cu aceasta ocazie, a reiesit ca investitiile in retehnologizare sunt necesare, in 2014 realizandu-se investitii in active fixe de doar de 5%. Pentru al doilea an consecutiv, ritmul de retehnologizare a fost sub dinamica uzurii, ceea ce arata o lipsa a performantei economice a companiilor din domeniu. Companiile din sectorul analizat au mentinut nivelul ridicat al creditului furnizor, durata medie de plata a acestuia scazand pana la 272 de zile, in timp ce creantele sunt colectate la 168 de zile.

 

Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, firmele care au domeniu principal de activitate „Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale” au generat in 2014 o cifra de afaceri totala de 27,95 miliarde de lei, in crestere cu 11% fata de anul anterior. Motorul cresterii este reprezentat 100% de companiile cu o cifra de afaceri de peste 1 milion de euro. Totusi, 47% dintre companiile care activeaza in acest sector au raportat venituri in scadere in 2014. Potrivit rezultatelor consolidate, 50% dintre companii prezinta un risc de insolventa ridicat, 27% prezinta un risc de insolventa mediu, iar 23% prezinta un risc de insolventa scazut.

 

Cu toate ca performanta comerciala s-a imbunatatit vizibil in 2014 prin cresterea veniturilor, a profiturilor si a lichiditatii, furnizorii sunt platiti cu intarziere. Datoriile totale raman la 77% din active, iar nivelul investitiilor in active fixe este de doar 5%, ceea ce inseamna ca fie companiile din sectorul lucrarilor de constructii amana investitiile din cauza incertitudinii sau a inexistentei unor oportunitati interesante, fie lichiditatile sunt conservate pentru plata unor dividende semnificative in 2015.

 

„Anul 2014 a adus un rezultat divergent din punctul de vedere al veniturilor, nivelul acestora crescand cu 11% in conditiile in care 47% dintre companii au raportat venituri in scadere. Aceasta crestere este alimentata de companiile mari, cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro, a caror performanta a compensat si depasit subperfomanta companiilor mici. In ciuda acestui fapt, avansul veniturilor se regaseste foarte putin in profituri suplimentare, dinamica acestora fiind doar usor crescatoare. Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2014 a fost de 2,8%, inregistrand o dinamica sensibil crescatoare fata de nivelul din trecut, respectiv 1,8% pentru anul 2013 si -1,5% in 2012. In acest context, desi finantarea investitiilor pe termen lung nu este o prioritate, companiile din sectorul analizat au mentinut termenul mediu de plata al datoriilor pe termen scurt la un nivel ridicat, de 272 de zile, cu 35 zile peste ciclul operational. De asemenea, zilele de incasare a creantelor, mult peste media nationala, indica un sector foarte sensibil la socuri si dependent in mare masura de incasarea creantelor. In acest context, companiile autohtone care activeaza in acest sector prezinta o situatie precara a indicatorilor financiari comparativ cu media inregistrata in Europa Centrala si de Est, Romania raportand pentru acest sector, prin comparatie cu media regionala, cea mai mare pondere a companiilor cu risc major de insolventa precum si a companiilor care efectueaza platile cu intarziere”, a declarat Nicoleta Maruntelu, economist in cadrul Coface Romania.

 

Romania, cea mai mare pondere din Europa Centrala si de Est a companiilor din constructii care efectueaza plati cu intarziere

Conform datelor Coface, autonomia financiara a companiilor din acest sector este puternic dependenta de incasarea creantelor. In ciuda mentinerii duratei medii de colectare a creantelor la un nivel inalt, de 168 de zile (cel mai ridicat nivel din regiunea ECE), situatia de lichiditate s-a imbunatatit marginal, rata de acoperire a datoriilor pe termen scurt prin numerar net crescand la 19%. Sursa de conservare a lichiditatii nu este sustenabila pe termen lung, in conditiile in care furnizorii sunt platiti foarte tarziu. Excedentul de lichiditate nu este utilizat in destinatiile clasice, cum este plata mai rapida a furnizorilor, rambursarea creditelor la banci (indatorare stabila 77%), cheltuieli pentru investitii sub amortizare (atat in 2013 cat si in 2014).

 

Durata medie de plata a datoriilor pe termen scurt a scazut in 2014 comparativ cu 2013, pana la 272 zile, dar este in crestere cu 4 de zile fata de nivelul inregistrat in 2012. Practic, extinderea duratei de plata a datoriilor pe termen scurt (avans de 4 de zile) cu 6 zile mai putin fata de avansul stocurilor si al creantelor (avans de 10 de zile), a impiedicat companiile din sectorul analizat sa finanteze investitii importante pe termen lung (sub nivelul amortizarii).

 

Coface este unul dintre cei mai importanti asiguratori de credit, companie care ofera business-urilor solutii de protejare impotriva riscului financiar de neplata a clientilor proprii, atat pe piata interna, cat si pentru export. (sursa: wall-street.ro)