"Piata dezvoltarilor imobiliare a luat avant pe segmentele de spatii de birouri si industrial in 2016, comparativ cu anii anteriori, iar stocul va creste considerabil si in urmatorii 2-3 ani", spune Ilinca Paun, managing partner Colliers.
Agenția imobiliară a realizat un top al celor mai interesante trăsături ale pieții imobiliare în 2017.
1. Piața regională, în care este inclusă și România, va fi ferită de tulburările externe în 2017, în comparație cu alte tări europene.
Europa Centrală și de Est va înregistra un ritm susținut al investițiilor, astfel încât piața spațiilor de birouri și industriale va fi influențată pozitiv.
2. Tranzactiile de investitii vor înregistra cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani.
Sursa tranzactiilor de investitii de investitii in 2017 acopera deja mai mult de 65% din volumul total de tranzactii din 2016. Lichiditatea s-a imbunatatit ca urmare a intrarii unui numar mare de investitori pe piata locala anul trecut, ceea ce se va intampla si in 2017, din moment ce multi alti investitori prospecteaza potentialul Romaniei. De asemenea, creditorii bancari isi vor mentine apetitul pentru finantarea proiectelor imobiliare.
3. Cererea de spații de birouri va fi susținută în principal de companiile din domeniul IT și BPO/SSC, în special în piețele orașelor secundare.
Dezvoltarea companiilor de IT și outsourcing continuă în 2017, menținând curba ascendentă înregistrată în ultimii 5 ani și aducând o importantă contribuție la PIB și dezvoltarea pieței de birouri.
4. Piața de birouri va deveni tot mai competitivă
Nivelul ridicat al livrărilor pe piața de birouri va duce la depășirea cererii de birouri în București, astfel antrenând o posibilă scădere a gradului de ocupare, în special pentru clădirile mai vechi sau situate în zone greu accesibile. Acestea vor fi nevoite să investească în reamenajări sau să scadă costurile de ocupare pentru a rămâne in cursă alături de noua generație de clădiri, în mare lor majoritate verzi, cu dotări de ultimă generație și conexiuni excelente la transportul public, în special la metrou.
5. Noile dezvoltari industriale vor înregistra un nou record
Se preconizează că stocul spațiilor industriale va crește cu 500.000 mp anul acesta, având în vedere că se vor livra pe piață cele mai multe noi dezvoltări din ultimii 10 ani.
Cererea de spații industriale va veni perpondenrent din zona bunurilor de larg consum (40% din livrarile noi), comerț electronic (20%) și IT și depozitare de electronice (10%). 80% din livrările noi vor fi înregistrate în București, dar vor fi înregistrate creșteri semnificative și în alte orașe din România.
6. Noile lucrări la infrastructură vor aduce noi investitori și vor influența cererea de spații industriale
În anul 2017 se estimează livrarea a 180 de kilometri noi de autostradă, ceea ce va duce la o conexiune rapidă între marile orașe din Transilvania. Acest lucru ar trebui sa incurajeze si investitorii sa inainteze spre Est si va ajuta la atenuarea unora dintre neajunsurile cu privire la mobilitatea fortei de munca in partea de vest a tarii. Ambii factori ar trebui sa conduca la cresterea cererii de spatii industriale, in special in orase precum Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu sau Deva.
7. Sectorul de retail se va consolida în această perioadă, fără dezvoltări semnificative în București. În orașele de provincie vor fi înregistrate noi livrări, în special în categoria parcurilor de retail.
8. Piața din România va atrage noi branduri de retail
Noi branduri de retail, precum cele din Polonia sau Turcia vor gasi anul acesta oportună penetrarea pieței românești, luând în considerarea creșterea apetitului pentru consum al românilor, mărimea pieței din România, performanțele înregistrate până acum și adaptabilitatea la cerințele consumatorilor locali.
9. Segmentul rezidențial se va deplasa în sfera de influență a marilor dezvoltări de birouri
Zonele rezidentiale ce se vor dezvolta în 2017 vor fi influențate de zonele de birouri din apropiere, în special în partea de nord a orașului, pentru a reduce timpul petrecut spre serviciu al tinerilor corporatiști.
10. Piata terenurilor va fi orientata catre segmentele de retail si rezidential:
Piata terenurilor se va orienta, cel mai probabil, catre nevoile in schimbare ale consumatorilor, potrivit raportului Colliers. Dezvoltarile rezidentiale in noi zone vor ramane atractive, asa cum va fi si cazul extinderilor pentru retele de magazine mari, precum supermarket / hypermarket si DIY. (Sursa: wall-street.ro)