Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Ilinca Paun, managing director al Colliers, sustine ca anul 2016 se contureaza ca unul extrem de interesant in ceea ce priveste tranzactiile de pe principalele sectoare de activitate din zona imobiliara.
“Sunt tranzactii foarte mari in piata, tranzactii de investitii, prin achizitie, fiind proiecte semnificative puse spre vanzare. Exista o serie de dezvoltatori care isi doresc sa faca exit, activitatea acestora fiind concentrata atat pe zona de birouri, cat si pe sectorul industrial, dar si retail. Volumul total de tranzactii ma astept sa depaseasca 500.000 de euro in cursul acestui an”, a declarat Ilinca Paun.
Managerul Colliers a mai precizat faptul ca sunt o serie de proiecte interesante scoase la vanzare in zona de Nord, Central Business District (CBD) sau in zona de Vest.
La jumatatea lunii aprilie, Global Trade Center (GTC), unul dintre cei mai mari investitori si proprietari de birouri la nivel local, a semnat un acord de preluare a cladirilor Premium Point si Premium Plaza din Piata Victoriei, intr-una dintre cele mai importante tranzactii imobiliare pe zona de office de la inceput de an.
Preluarea Premium Plaza si Premium Point, o tranzactie intermediata de catre Colliers International, a fost cea de-a doua tranzactie de vanzare a unor cladiri de birouri incheiata anul acesta, pe piata din Romania, dupa ce la mijlocul lunii martie, Aberdeen Asset Management Deutschland AG si Commerzbank au vandut cladirea de birouri Phoenix Tower din Bucuresti catre Adamamerica.
Marii investitori imobiliari isi orienteaza din ce in ce mai mult atentia spre Romania, o piata care in acest an, doar pe segmentul de birouri, va reusi sa doboare performanta din anul 2009, cand s-a atins recordul de suprafata construita. In acest fel, jucatorii din industrie estimeaza ca pana la finele lui 2016 nu mai putin de 400.000 de mp de spatii de birouri ar urma sa fie inaugurati, iar dezvoltatori cu greutate isi pregatesc intrarea pe plan local in poate una dintre cele mai dinamice sectoare de activitate din regiune.
Tot intr-un interviu acordat wall-street.ro, Horatiu Florescu, unul dintre cei mai cunoscuti consultanti imobiliari la nivel local, CEO si chairman al companiei Knight Frank, este de parere ca tara noastra devine una in care dezvoltatorii si investitorii cred din ce in ce mai mult.
“Romania este una dintre pietele in care dezvoltatorii cu pedigree cred. Se vede inclusiv prin achizitii. Dezvoltatorii sofisticati cred in piata de birouri din Romania si se vede. Sunt dezvoltatori care cer si 20-24 euro pe mp. Este pentru prima data cand in Bucuresti, pentru proiecte clasa A, se cer peste 18 euro pe mp. Este primul semnal ca exista cerere, si inca una foarte ridicata iar acest lucru indica faptul ca putem asista la o crestere a chiriilor si a interesului din partea marilor investitori in piata”, este de parere Horatiu Florescu.
In opinia sa, piata de birouri trece printr-o schimbare a polilor de dezvoltare, cea mai mare parte din activitate urmand sa se concentreze in urmatorii ani intre zonele de Nord si Centru-Vest.
Primele trei luni ale acestui an au inregistrat un nou record pe piata locala de birouri si este de asteptat ca 2016 sa devina unul de referinta dupa criza din 2008, asta dupa ce in primul trimestru au fost tranzactionate spatii de office de peste 100.000 mp, arata datele specialistilor din piata.
Potrivit datelor comunicate de consultantii imobiliari, in 2016 se vor livra 408.000 mp de noi birouri, de peste cinci ori mai mult decat volumul total de 72.500 de mp din 2015 si cu 10% mai mult decat suprafata din 2009, care a reprezentat recordul istoric al pietei imobiliare locale. (sursa: wall-street.ro)