Estimarile au fost revizuite in urcare fata de previziunile din primavara, cand Executivul comunitar estima ca economia romaneasca va inregistra un avans de 4,2% in 2016 si unul de 3,7% in 2017.
"Cresterea reala a PIB este in prezent una din cele mai mari din UE si este preconizat sa ramana robusta in urmatorii ani, sprijinita de relaxarea fiscala si majorarile de salarii. Inflatia este de asteptat sa creasca pe masura ce efectele precedentelor reduceri de taxe vor disparea. Deficitul guvernamental este estimat sa creasca considerabil din cauza reducerilor de taxe si majorarilor de salarii in sectorul public", se arata in raportul CE.
In ceea ce priveste deficitul public, CE se asteapta ca politicile pro-ciclice sa duca la cresterea semnificativa a acestui indicator din cauza reducerilor de taxe si a majorarii cheltuielilor. Conform noilor estimari, deficitul public ar urma sa creasca in 2016 pana la 2,8% din PIB, de la 0,8% din PIB in 2015, urmand sa continue sa se deterioreze pana la 3,2% din PIB in 2017 si sa ramana la acest nivel si in 2018, plecand de la ipoteza ca politicile nu vor modifica.
"Aceasta prognoza nu ia in calcul noile initiative legislative care sunt analizate in prezent de Parlament. Acestea includ o crestere semnificativa a pensiilor, o reducere de 5% a contributiilor sociale si eliminare a aproximativ 100 de taxe si impozite. Aceste initiative reprezinta principalul risc in jos la adresa prognozei fiscale", avertizeaza Comisia Europeana.
Potrivit prognozelor CE, deficitul de cont curent al Romaniei ar urma sa se dubleze in acest an, ajungand la 2,2% din PIB, de la 1,1% din PIB in 2015. Deficitul de cont curent va continua sa creasca in urmatorii doi ani la 2,6% din PIB in 2017 si 2,8% din PIB in 2018.
In ceea ce priveste inflatia, CE estimeaza ca aceasta va ajunge la minus 1% in 2016, fata de minus 0,4% cat estima in primavara. In schimb, prognoza de inflatie pentru 2017 a CE a fost revizuita semnificativ in sus pana la 1,8%, de la minus 0,6% in primavara, Executivul comunitar apreciind ca presiunile inflationiste se acumuleaza ca urmare a disparitiei efectelor precedentelor reduceri de taxe, a cererii interne solide si a cresterii salariilor. In consecinta, in 2018 inflatia medie anuala in Romania ar urma sa ajunga la 2,9%, fata de 2,5% cat estima in primavara.
La nivelul UE, previziunile de toamna ale Comisiei mizeaza pe o crestere de 1,8% in acest an, neschimbat comparativ cu prognozele din primavara, urmata de un avans de 1,6% in 2017, in scadere usoara fata de estimarile din primavara care indicau un avans de 1,8%. Potrivit Executivului comunitar, toate statele membre vor profita de actuala revenire insa este de asteptat ca aceasta crestere sa ramana inegala la nivelul intregii UE. (Sursa: incont.ro)