Oficialii FPSC solicită ca salariul minim în construcții să fie majorat la 500 EUR / lună, cu o impozitare totală de 20%, în scădere de la aproximativ 45% în prezent.
”Din toate datele pe care le avem, constatăm că va fi o recesiune. În România, construcțiile sunt în regres, deși avem creștere economică pe ansamblu. Am fost lăsați de izbeliște. E necesar să fie o politică coerentă la nivel guvernamental. Problema muncitorilor este acută, lipsesc jumătate din ei. Ne întrebăm cu cine vom putea construi în viitor?”, a declarat președintele FPSC Valentin Petrescuavand in vedere ca piața a scăzut cu 4,1% în primele trei trimestre, față de aceeași perioadă a anului trecut.
Vicepreședintele FPSC, Cristian Erbasu, consideră că această creștere a salariului minim ar reduce numărul de constructori care își plătesc angajații la negru.
”Peste 70% dintre muncitorii din construcții au salariul minim. Facilitățile fiscale vor fi echilibrate cu creșterea salariului minim. Foarte mulți din cei care sunt constuctori nu sunt în realitate constructori, practică dumping. Aceștia nu au limită în ceea ce privește calitatea. Vrem să însănătoșim o breaslă”, a spus Erbașu.
Erbașu spune că firmele de construcții au atras atenția încă de anul trecut asupra problemele existente, probleme care s-au acentuat, iar trendul continuă. ”Maximul crizei va veni în 2020, când vor începe lucrări majore în infrastructură. Capacitatea din constructii e dată de personal. Vrem să readucem tinerii în construcții. (...) Toți își vor copii în IT, la birou, nu în construcții, unde solicitarea fizică e mare”, a spus Erbașu.
Potrivit vicepreședintelui FPSC Sorin Greu, constructorii români au 300.000 de lucrători la nivel național, dar au nevoie de 700.000.
El a adăugat că aducerea lucrătorilor din străinătate poate fi o soluție, dar din punct de vedere logistic acest lucru este foarte dificil. (sursa: profit.ro)