În ultimul timp, dezvoltatorii se concentrează din ce în ce mai mult pe eficiența și sustenabilitatea pe termen lung a unei clădiri, datorită beneficiilor obtinute, precum reducerea consumului de energie, menținerea chiriei la un nivel competitiv. Numărul mare de proiecte de birouri dezvoltate a determinat chiriașii să devină mai exigenți atunci când aleg un spațiu, deci proprietarii încearcă să se distingă de concurență, iar certificatele verzi devin astfel necesare pentru succesul unui proiect imobiliar, potrivit Oanei Stamatin, Associate Director al departamentului Real Estate Management Services (REMS) din cadrul Colliers International Romania.
Colliers International a constatat că, în 2017, au fost acordate 39 de certificate verzi, comparativ cu 29 în 2016, atat pentru proiecte imobiliare în curs de dezvoltare, cat si deja finalizate. Dintre acestea, 24 (61%) erau clădiri de birouri, cu un procent mai mic decât în anul precedent (cu 80% din total), ca urmare a faptului că activitatea de certificare s-a intensificat și pe segmentul de retail (31% certificare totală 18% în 2016).
Pe de altă parte, tendința de anul trecut a fost ca noile proiecte de birouri în dezvoltare sa obțina o certificare LEED sau BREEAM pentru o poziție mai bună pe piață. De asemenea, proiectele care au împlinit 10 ani au demarat procesul de obținere a certificării pentru a rămâne atractive pentru chiriași. Prin urmare, majoritatea certificatelor au fost acordate clădirilor existente, care au reprezentat mai mult de trei sferturi din piață.
La nivel național, a crescut semnificativ în ultimii ani interesul pentru certificatele verzi. În timp ce Bucureștiul are 1.7 milioane de mp de clădiri certificate LEED sau BREEAM, si alte orașe regionale au o suprafață totală importanta de cladiri verzi. Potrivit Colliers, pe locul al doilea este Cluj-Napoca (500.000 mp), urmat de Timisoara (445.000 mp). Se estimează că suprafața totală a clădirilor certificate în toate orașele regionale va depăși totalul capitalului. (sursa: forbes.ro)