"Suprafata finala inchiriata in acest an este de 150.000-170.000 metri patrati comparativ cu circa 70.000 metri patrati in tot anul trecut. Anul acesta s-au dezvoltat destul de mult pietele secundare, din afara Bucurestiului, Pitesti si Ploiesti fiind printre cele mai cautate destinatii, urmate de vestul tarii dar, timid, si zona de Nord-Est", a adaugat Orzu.
Suprafata medie tranzactionata a fost de circa 5.000 metri patrati, iar domeniul productiei a fost lider in materie de cerere de spatii industriale pentru 2013.
"Cred ca acelasi lucru se va intampla si anul viitor, in conditiile in care domeniul logistic inca nu a revenit in materie de cerere. Piata de anul acesta a fost mult mai activa decat cea de anul trecut si pentru ca, din cauza instabilitatii politice din anul 2012, multe din proiecte au fost puse pe hold in 2012 si repornite in 2013, cand au fost si finalizate", a aratat reprezentantul companiei de servicii imobiliare.
In ceea ce priveste proiectele noi de spatii industriale, nici in acest an dezvoltatorii nu au construit multe in scop speculativ, ci doar in momentul in care au avut clienti.
In categoria proiectelor built to suit (construite la cerere) intra parcul dezvoltat de compania belgiana WDP in Brasov pentru compania Inter Cars sau cel construit de Alinso Group in Ploiesti pentru compania Coficab.
Pe de alta parte, compania ceha VGP a construit speculativ (fara chiriasi la momentul inceperii proiectului - n.r.) la Timisoara spatii industriale de 10.000 metri patrati pe care i-a inchiriat ulterior si a inceput constructia a inca 7.000 metri patrati. Tot speculativ a construit si grupul Tester la Iasi prin Solo Industrial Park, proiect inchiriat de CBRE catre compania americana Lear Corp.
Departamentul industrial din cadrul CBRE Romania a tranzactionat peste 80.000 metri patrati de spatii industriale in 2013, din care peste 40% sunt tranzactii realizate pentru producatori.
Chiriile spatiilor industriale s-au mentinut si in acest an la 3,3 - 3,8 euro/mp si nu se preconizeaza nicio schimbare nici anul viitor.
Potrivit Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) Romania, stocul total de spatii industriale si de logistica este de sub 2 milioane de metri patrati, din care jumatate se afla in imprejurimile Bucurestiului. Rata de neocupare se situeaza in jurul a 12-14%, existand insa diferente mari intre zonele tarii. (sursa: wall-street.ro)