La nivel de chirii, oficialii DTZ Echinox spun ca in zona de retail chiriile stagneaza in proiectele dominante din Bucuresti si sunt intr-o usoara crestere pentru proiectele performante din afara Bucurestiului.

Pe de alta parte, chiriile in sectorul industrial au scazut gradual incepand cu 2009, in anii 2012 si 2013 inregistrandu-se cea mai dramatica reducere.

Nivelul de pornire pentru spatiile logistice de clasa A este situat in intervalul 3,5 – 4,15 euro, la care se adauga bonificatii sub forma de luni gratuite. In functie de suprafata ceruta, specificatii, durata contractuala, rata de neocupare din fiecare parc logistic, flexibilitatea si situatia financiara a respectivului dezvoltator/ investitor, chiriile pot inregistra ajustari (in minus), ajungandu-se si la valori de aproximativ 3 - 3,35 euro /mp, spun oficialii DTZ.

Cererea pe segmentul logistic nu a inregistrat schimbari semnificative fata de anul trecut. “Mai mult, putem mentiona ca volumul tranzactiilor noi concretizate in Bucuresti in prima jumatate a anului este cu 50% mai mic decat cel raportat in 2012, respectiv aprox. 15,000 mp anul acesta, fata de 30,000 mp anul trecut”, au spus analistii companiei.

Oferta a ramas si ea constanta- dezvoltari noi sau extinderi nu au fost si nici nu sunt anuntate in viitorul apropiat. "Singurul dezvoltator activ in aria de proiecte speculative este Alinso cu parcul logistic si industrial Ploiesti West Park, care a livrat anul trecut peste 15.000 mp de spatii de depozitare / productie, iar anul acesta are in plan sa dezvolte inca 10.000 mp", au declarat consultantii companiei de consultanta imobiliara, care au mentionat ca in tara au fost cateva tranzactii, orasele active fiind Timisoara, Ploiesti si Brasov - cu un volum de aproximativ 25.000 mp inchiriati.

“Speram ca in a doua parte a anului piata sa fie mai dinamica din punct de vedere al cererii si sa asistam la mai multe tranzactii de inchiriere”, au adaugat oficialii DTZ.

Birourile in schimb au o traiectorie pozitiva, iar chiriile sunt stabile pe acest segment. Potrivit consultantilor DTZ, cererea pentru birouri se mentine la nivelul lui 2012, chiar daca asistam la o crestere a stocului de spatii disponibille cu 10%.

“In prima jumatate a anului volumul tranzactiilor a cuprins in mare parte renegocieri ale contractelor existente si consolidari pe termen lung, dar si relocari notabile ale unor ocupanti mari, care nu au prezentat miscari pe piata de ani buni. Sfarsitul anului 2013 si inceputul lui 2014, ne va aduce in fata unor livrari importante de spatii de clasa A, de cca 90,000 mp, atat in zona de nord cat si in cea de vest, reprezentand reale optiuni pentru cererile de anul viitor, estimate a fi in crestere usoara”, au declarat consultatii DTZ. (sursa: wall-street.ro)