Activitatea de dezvoltare de centre comerciale este concentrată în mare parte în piețele emergente, cu 75% în Europa de Est. Similar anului trecut, Turcia se estimează că va rămâne cea mai activă piață cu aproximativ 3,7 milioane mp de spații comerciale în construcție. Istanbul va fi piața de dezvoltare cea mai activă în următorii ani, cu 37 de centre comerciale în construcție, incluzând Axis Eyüp AVM  cu GLA de 150.000 mp și Yeni İstanbul (GLA de 137.684 mp).

 Cealată piață activă în dezvoltarea de centre comerciale a Europei este Rusia (2,88 milioane mp), care, ca și Turcia, beneficiază de puternica creștere economică și a veniturilor. Majoritatea dezvoltărilor sunt concentrate în Moscova, cu 1,4 milioane mp de spații care se vor deschide în următorii doi-trei ani.

Ucraina (789.888 mp), Polonia (750.467 mp), Italia (665.779 mp) și Franța (648.200 mp) prezintă de asemenea o suprafață importantă de centre comerciale în construcție. Cu toate acestea însă, în Italia activitatea de dezvoltare încetinește, reflectată în încetinirea ratei de finalizare ale proiectelor aflate în construcție și lipsa unor noi deschideri  în prima jumătate a anului 2013. În ceea ce privește Ucraina, spațiul aflat în construcție reprezintă 38% din totalul spațiilor de centre comerciale, astfel adăugând o suprafață semnificativă pieței sale de retail la finalizarea acestora

În întreaga Europă, 100 de centre comerciale cu o suprafață totală de 3,44 milioane de mp au fost deschise în 2012, cu Spania și Turcia drept cele mai active piețe în finalizări. dintre acestea, 9% au reprezentat extensii ale schemelor deja existente.

2013 este pe cale să devină un an la fel de activ cu 1,5 milioane de mp de centre comerciale deja finalizate. Aproape 60% din acest total este în Turcia, în timp ce 10% din tot spațiul finalizat în primul semestru a fost reprezentat de asemenea de extensii ale proiectelor existente.  (sursa: CBRE)