În prezent, preţurile la care sunt scoase la vânzare terenurile pentru dezvoltări industriale şi de logistică se situează la 25-65 de euro pe metru pătrat în zona Şoselei de Centură a Bucureştiului, nivelul depinzând de prezenţa utilităţilor şi stadiul de autorizare. De-alungul autostrăzii A1, Bucureşti-Piteşti, terenurile sunt scoase la vânzare la 18-50 de euro pe metru pătraţi.
Printre investitorii care au contribuit la dezvoltarea pieţei de spaţii logistice şi industriale, DTZ aminteşte compania Bosch, care va dezvolta o fabrică pe platforma industrială Tetarom situată la Cluj, în comuna Jucu, investiţia ajungând la 60 milioane de euro şi Voestalpine, parte a grupului austriac specializat în producţia şi prelucrarea oţelului, care a deschis la sfârşitul anului 2012 o nouă fabrică la Giurgiu, cu o investiţie de circa 20 milioane de euro.
De asemenea, compania americană Emerson a anunţat că intenţionează să majoreze capacitatea de producţie în Oradea prin realizarea unei unităţi de producţie şi suport, valoarea investiţiei fiind estimată la 50 milioane de euro. În acelaşi timp, fosta fabrică Tnuva, situată în Popeşti-Leordeni, lângă Bucureşti, specializată în producţia lactatelor, a fost achiziţionată de către compania turcească Sutas, tranzacţia fiind estimată la aproximativ 10 milioane de euro, iar Michelin Group, unul dintre cei mai importanţi producători de anvelope la nivel global, a achiziţionat în ianuarie 2013 un teren cu suprafaţa de 20 de hectare, localizat în Zalău, pentru 1,6 milioane de euro, cu scopul de a extinde capacitatea de producţie a fabricii.
Stocul total de spaţii industriale moderne a atins aproximativ 1,4 milioane de metri pătraţi în România la finalul anului 2012, din care 890.000 metri pătraţi, respectiv 63,6% din stocul naţional, sunt concentraţi în Bucureşti.
Pe fondul unei cereri scăzute, corelată cu un volum limitat al livrărilor anunţate pentru 2013, dezvoltările de tip build-to-suit vor rămâne principalul stimulent al activităţii de construcţii pe acest segment.
"Pentru finalul anului nu anticipăm o creştere semnificativă a stocului total de spaţii industriale şi logistice moderne din capitală", menţionează raportul DTZ.
În 2012, nivelul închirierilor de spaţii industriale şi logistice de clasă A şi B a atins 100.000 mp, din care 50.000 mp au fost tranzacţii încheiate în Bucureşti, 25.000 mp în Ploieşti, 12.000 mp în Cluj-Napoca şi 10.000 mp în Timişoara.
În primele trei luni din 2013, închirierile au ajuns la 10.000 mp în Bucureşti. Volumul închirierilor semnate în aceeaşi perioadă în alte oraşe din România a fost mai mare decât cel din capitală, cele mai active locaţii fiind Ploieşti şi Braşov, cu un total de aproximativ 20.000 mp.
Suprafaţa medie a spaţiilor industriale şi logistice închiriate s-a situat între 1.000 şi 3.000 mp, un nivel similar cu cel înregistrat în ultimii trei ani, doar câteva tranzacţii încadrându-se în intervalul 8.000 – 10.000 mp. Cererea a fost generată de sectoarele de distribuţie şi logistică, urmate de companiile de producţie.
Rata de neocupare pentru spaţii logistice de clasă A a rămas stabilă în ultimul trimestru din 2012, la 10%-13% în Bucureşti şi 13-15% în oraşe secundare precum Timişoara, Arad şi Ploieşti.
"Pe fondul unui volum redus al închirierilor şi fără proiecte majore anunţate a fi livrate până la sfârşitul lui 2013, anticipăm că rata de neocupare va ramâne stabilă pe tot parcursul anului", consideră consultanţii DTZ.
Şi chiriile au rămas stabile, pentru spaţii mari, de peste 5.000 mp, acestea situându-se în intervalul 3,2-3,8 euro pe mp pe lună, cu valori nete efective care pot fi chiar mai competitive.
Pentru depozitele de clasă B, chiriile solicitate variază între 2,5 euro şi 3 euro/ mp/ lună, proprietarii acestor spaţii fiind mai flexibili pentru companiile care şi-au diminuat nivelul activităţii sau care şi-au redus dramatic costurile operaţionale.
Pentru finalul anului, DTZ Echinox estimează un nivel constant al chiriilor, care se va încadra în intervalul 3,2-3,7 euro pe mp pe lună. (sursa: economica.net)