Astfel, proprietatile de clasa A sau B din zona de Centru-Nord au inregistrat scaderi usoare ale chiriilor, cu 0,5- 1 euro/mp/luna, pe fondul unui volum semnificativ al spatiilor disponibile si al celor in curs de livrare. La polul opus, zona de Centru-Vest, in care optiunile sunt deosebit de limitate in momentul de fata, a inregistrat un usor reviriment al chiriilor, de pana in 1 euro/mp, relateaza Mediafax.
Apropierea de metrou, oferta limitata si ponderea mare a chiriasilor din domeniul de activitate IT&C au fost principalele motive care au determinat majorarile de chirii din zona Centru-Vest a Bucurestiului, la inceput de 2014, nivelul chiriilor solicitate ajungand la 15-16 euro/mp.
Oferta limitata din perimetrul zonei Centru-Vest, precum si faptul ca aceasta zona este preferata de firmele de IT&C (segmentul cel mai dinamic al cererii de birouri, care a generat 37% din tranzactiile cu sedii noi din 2013), au determinat cea mai redusa rata de neocupare pentru spatiile de calitate superioara (clasa A si B+), sub 5%.
In zona ultracentrala, chiriile de prezentare au scazut in medie cu 1-2 euro/mp/luna pe categoriile de spatii cu clasa A si B, in contextul in care in aceste zone nu au existat livrari de proiecte noi semnificative, ci vorbim in special de cladiri livrate in urma cu 5-8 ani. In schimb, vilele in perimetrul ultracentral s-au mentinut la acelasi nivel cu inceputul anului trecut.
O usoara reducere a chiriilor a avut loc si in zona de Centru-Nord, pe fondul unui volum consistent de spatii de birouri disponibile in piata sau aflate in curs de constructie.
Chiriile de prezentare a centrelor de afaceri din Centru-Nord (in special perimetrul Barbu Vacarescu – Calea Floreasca) au inregistrat fata de anul precedent usoare scaderi pentru imobilele de clasa A, cuprinse intre 0,5-1 euro/mp/luna. Cu toate acestea, spatiile de birouri din zona Centru-Nord raman in continuare pe primul loc in ceea ce priveste nivelul chiriei, depasindu-le chiar si pe cele ultracentrale.
Zona este totodata cel mai dinamic perimetru al Capitalei, iar deschiderea mall-ului Promenada (la finalul anului 2013) a crescut atractivitatea si confortul pentru angajatii companiilor (potential) chiriase.
Zonele de Est si de Sud au inregistrat o usoara scadere in nivelul chiriei de prezentare a spatiilor de clasa superioara, de la valori de 11-13 euro/mp, catre valori de 10-12 euro/mp, ca urmare a cererii scazute.
Chiriile spatiilor de birouri in centrele de afaceri din Bucuresti variaza intre 7 euro/mp/luna, pentru spatii de clasa C in zonele de Sud, Est si Nord si 17 euro/mp/luna, pentru spatii de birouri de clasa A in Centru-Nord, in ambele cazuri inregistrandu-se usoare scaderi fata de 2013, potrivit Esop Consulting.
"In 2013 chiriile s-au mentinut la un nivel relativ stabil, cu usoare ajustari, atat in sensul scaderii, cat si al cresterii, insa in marje de maxim plus/minus 10%. Ajustarile au intervenit in functie de anumiti factori specifici, cum ar fi calitatea spatiului, perioada de neocupare si spatiile disponibile in cladiri similare invecinate. In 2014, previzionam ca va exista o stabilitate a chiriilor in majoritatea sub-pietelor din Bucuresti, iar posibile fluctuatii (de 5-10%) vor exista in situatii punctuale, de zone sau cladiri cu nivel ridicat de neocupare", a declarat Mirela Raicu, manager divizie birouri corporate in cadrul Esop Consulting l CORFAC International.
Spatiile de birouri in vile au pastrat un nivel de chirie relativ constant fata de inceputul anului 2013, cu mici fluctuatii pe zone - au crescut usor in Vest si au scazut usor in Centru-Nord, Est si Sud, pe categoriile de vile premium.
Vilele sunt mai ieftine la inchiriere decat centrele de afaceri, chiar si vilele premium se inchiriaza la nivelul de pret al centrelor de afaceri de clasa B sau chiar C. In 2013, vilele de patrimoniu, cu arhitectura interbelica, au ajuns la chirii de 10-12 euro/mp/luna, in urma negocierilor au fost cele mai cautate de firme, devenind si obiectul unor contracte de inchiriere in termeni avantajosi. (sursa: wall-street.ro)