Lidl şi Kaufland, lanţurile de discount operate de grupul german Schwarz au profitat în ultimul deceniu de finanţări în valoare de aproximativ 900 de milioane de euro din partea unei aripi a Băncii Mondiale (Corporaţia Internaţională de Finanţe) şi a Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), două instituţii publice finanţate din taxele plătite de cetăţeni şi deţinute de guverne, informează The Guardian. O parte din aceşti bani au susţinut inclusiv expansiunea agresivă a celor doi jucători pe piaţa din România, care au ajuns să opereze peste 100 de hipermarketuri (Kaufland) şi 186 de supermarketuri (Lidl).
Potrivit informaţiilor Corporaţiei Internaţionale de Finanţe (IFC), sectorul Băncii Mondiale care investeşte în companii private, instituţia a acordat primul împrumut grupului Schwarz în 2004. A fost vorba despre 100 de milioane de dolari, bani investiţi în mare parte în expansiunea grupului pe piaţa din Polonia.
Cinci ani mai târziu, grupul de retail german, unul dintre cele mai mari la nivel mondial, a beneficiat de alţi 75 milioane de dolari de la IFC pentru extinderea în Bulgaria şi România, în timp ce în 2011 suma a crescut cu alţi 66 de milioane pentru construcţia de noi unităţi în ţara noastră, scrie The Guardian. De asemenea, în 2013, planurile de expansiune ale grupului german pe piaţa din Bulgaria, Croaţia şi pentru deschiderea primelor unităţi în Serbia au fost susţinute de un alt împrumut de la IFC în valoare de 105 milioane de dolari. În total, IFC a finanţat expansiunea agresivă a grupului Schwarz în Europa prin împrumuturi pe termen lung în valoare de 350 de milioane de dolari.
La rândul său, BERD, care obişnuieşte să co-finanţeze proiecte alături de bănci comerciale, a contribuit cu alţi aproximativ 500 de milioane de dolari la succesul comercial al grupului. (sursa: economica.net)