"Ne așteptăm ca PIB-ul să crească cu 3,5% în 2015 — peste estimarea EEF (EY Eurozone Forecast n.r.) de 3,1% din iunie 2015. Aceasta ne așteptăm să fie urmată de o creștere și mai mare, de 3,7%, în 2016, ca urmare a cererii interne puternice și a îmbunătățirii balanței nete a exporturilor. Ulterior, ritmul va încetini, dar se va stabiliza la o medie de aproximativ 3% pe an între 2017 și 2019", spune EY.
Potrivit comunicatului, deși ritmul creșterii trimestriale a PIB-ului în România a încetinit la doar 0,1% în trimestrul al doilea al acestui an (față de aproximativ 1% în fiecare din cele trei trimestre anterioare), creșterea anuală și-a continuat ritmul susținut, atingând 3,7% — față de 3,8% în trimestrul întâi.
"Creșterea a fost predominant determinată de consum, însă și investițiile și-au menținut recenta ascensiune. Creșterea veniturilor reale, potențată de inflația coborâtă și de o scădere treptată a șomajului, va impulsiona consumul pe parcursul ultimelor luni din 2015 și în 2016", informează EY.
Potrivit companiei, reducerile de taxe au potențialul de a consolida și mai mult veniturile disponibile.
'Consumul intern continuă direcția ascendentă conturată la începutul anului și rămâne și pe sfârșit de an principalul motor de creștere în România, alimentat de nivelul foarte scăzut al inflației, și de recenta relaxare fiscală. Spre deosebire de cele mai multe țări din zona euro, România se bucură de o rată scăzută a șomajului și de o creștere economică susținută. Pentru a exploata la maxim aceste avantaje, sunt însă necesare eforturi semnificative pentru a crește competitivitatea economiei românești, prin reformarea pieței muncii și îmbunătățirea mediului de afaceri', a explicat Bogdan Ion, country managing partner EY România.
EY Eurozone Forecast se bazează pe modelul Băncii Central Europene, folosit în conjuncție cu modelul economic Oxford Economics Global. (sursa: AGERPRES)