“Reconfirmarea ratingului si perspectivei stabile a Romaniei e sustinuta de situatia foarte buna a finantelor publice, tara noastra pozitionandu-se favorabil comparativ cu statele din regiune cu acelasi rating, cu o proiectie a deficitului bugetar pentru 2015 de—1,8% din PIB, sub nivelul de—2,5% inregistrat in cazul statelor cu rating BBB si cu un nivel al datoriei publice de 40,6% din PIB, de asemenea sub nivelul de 43,1% aferent statelor cu acelasi rating. In acelasi timp, un alt factor de sustinere a reafirmarii ratingului si perspectivei pentru Romania il reprezinta asteptarile pozitive privind cresterea economica in urmatorii trei ani”, arata comunicatul MFP.
Agentia Fitch a crescut astfel prognoza proprie privind cresterea economica a Romaniei pentru perioada 2015 — 2017, estimand o crestere economica reala in medie cu 3,5% comparativ cu prognoza anterioara de 2,8%. Fitch considera ca aceasta evolutie pozitiva va fi sustinuta in urmatoarea perioada de cererea interna, amplificata de relaxarea fiscala la nivelul consumului privat, precum si de o revenire a investitiilor din sectorul privat.
Totodata, agentia apreciaza ca sectorul bancar din Romania este stabil, in pofida volatilitatii mediului extern, bancile din Romania fiind bine capitalizate, calitatea activelor bancare imbunatatindu-se ca urmare a masurilor de reducere a creditelor neperformante.
“Agentia de rating a mentionat cativa factori care ar putea conduce, in mod individual sau colectiv, la actiuni de imbunatatire a ratingului acordat Romaniei, respectiv continuarea procesului de consolidare fiscal bugetara, care sa duca la o evolutie in scadere a deficitelor bugetare, o reducere sustinuta a nivelului datoriei externe, un ritm mai accelerat al cresterii economice, precum si convergenta progresiva a veniturilor catre nivelul statelor cu rating superior”, se mai arata in comunicat.
Agentia de rating Moody’s estima, in luna iulie, intr-un raport privind Romania, ca imbunatatirea competitivitatii, reducerea dezechilibrelor macroeconomice si revenirea pietei muncii si a consumului intern vor permite Romaniei sa inregistreze o crestere medie de aproximativ 3% in urmatorii ani. Cea de-a treia mare agentie de rating, Standard&Poor’s atribuie, la randul sau, un calificativ “BBB minus” pentru datoriile pe termen lung in valuta ale Romaniei. (sursa: revistabiz.ro)