Experţii FMI notau în luna februarie, la finalul misiunii FMI la Bucureşti privind consultările periodice potrivit articolulului IV din statutul instituţiei, că avansul economic din acest an va fi susţinut în principal de consolidarea consumului privat, pe fondul creşterii salariului real, al preţurilor scăzute la petrol şi al unor rate ale dobânzii aflate la niveluri minime record.
FMI estimează pentru anul viitor un avans de 2,9% al economiei româneşti.
Rata medie anuală a inflaţiei se va situa la 1% în 2015, în condiţiile în care în luna octombrie a anului trecut, FMI anticipa că preţurile de consum vor avansa cu 2,9%.
Fondul prognozează că inflaţia va accelera cu 2,4% anul viitor.
Deficitul de cont curent se va situa în acest an la 1,1% din PIB şi la 1,5% din PIB anul viitor, potrivit raportului FMI. În luna octombrie a anului trecut, instituţia prognoza un deficit de 1,8%.
FMI anticipează că rata şomajului va scădea uşor anul acesta, de la 6,8% în 2013 la 6,7%, şi se va menţine la acest nivel şi anul viitor.
La începutul anului, Comisia Europeană a prognozat un avans de 2,7% al economiei României, în timp ce Banca Mondială a estimat că produsul intern brut va creşte cu 2,9% în 2015.
România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie şi pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.
Acordul, însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, a fost semnat în septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaţionali din 2009. (sursa: mediafax.ro)