În prezent, toate cele cinci clădiri de birouri deținute de companie în România au calificativul Gold, în diferite sisteme de certificare. GTC a anunțat recent că, începând cu 2021, utilizează surse de energie regenerabilă pentru toate clădirile pe care le deține în România, ca parte a angajamentului companiei de a furniza energie curată pentru proprietățile sale din toată Europa.
Cascade Office Building este unul dintre proiectele emblematice de birouri din București, amplasat într-o zonă cheie a orașului, pe Strada Buzești 62-64, la 7 minute de mers pe jos de Piața Victoriei și la 20 de minute de mers cu mașina de Aeroportul Internațional Henri Coandă. Clădirea ocupă o suprafață de 4.210 mp, a fost finalizată în 2005 și include elemente de economisire a energiei și multe alte sisteme moderne precum iluminat inteligent, sisteme de ventilație sau regulatoare locale de temperatură, control al accesului și monitorizare CCTV. Procesul de certificare LEED Gold pentru Cascade Office Building a durat 7 luni, iar certificatul a fost acordat în urma evaluării după șapte criterii, precum: sustenabilitatea proiectelor, eficiența energetică și climatizare, materiale și resurse utile, calitatea mediului interior, inovație, amplasare și transport. Evaluarea a arătat că activitățile de Operare și Întreținere (LEED Operations and Maintenance) au fost efectuate în condiții excelente.
Clădirile de birouri deținute de GTC în România sunt: City Gate (North Tower și South Tower), Cascade Office Building, Premium Plaza și Premium Point. Toate au fost certificate Gold sau recertificate în ultimii trei ani, după cum urmează: City Gate South Tower și-a îmbunătățit calificativul de la LEED Silver la Gold; City Gate North Tower a obținut recertificarea LEED Gold; și proiectele Premium Point și Premium Plaza au fost recertificate Gold, în sistemul DGNB (Consiliul German pentru Construcții Sustenabile).
“Obținerea certificării LEED Gold pentru Cascade Office Building este o realizare majoră pentru agenda noastră de sustenabilitate, care a fost reasumată în raportul ESG 2020. Angajamentul GTC, pe viitor, este să dezvolte sau să achiziționeze doar clădiri verzi de înaltă eficiență, cu soluții de economisire a energiei, care să respecte mediul și să ofere chiriașilor și angajaților lor cele mai bune condiții de muncă. În acest moment, ne aflăm într-un climat complicat, creat de pandemie. Cred că putem depăși toate provocările acestei perioade, adaptându-ne la noul mod de lucru și modernizându-ne clădirile în toate modurile posibile. În prezent, datorită muncii asidue a echipei noastre din România, fiecare metru pătrat al proiectelor noastre amplasate aici este certificat Gold, ceea ce este o reușită foarte importantă'', a declarat Ziv Gigi, Managing Director al GTC România.
GTC Group a fost fondat în 1994, în Polonia, și este o companie publică, listată la Bursa de Valori din Varșovia și Johannesburg, și unul dintre cei mai mari dezvoltatori de spații comerciale și de birouri din Europa Centrală și de Est, activ în șase țări: Polonia, România, Ungaria, Croația, Serbia și Bulgaria. GTC Group are un portofoliu de proiecte evaluat la aproape 2,3 miliarde de euro, care include 46 de clădiri, dezvoltate pe o suprafață de 1.300.000 de metri pătrați. Compania a intrat pe piața românească în 1999 și a devenit rapid unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari la nivel local, cu un portofoliu format de-a lungul timpului atât din clădiri de birouri, centre comerciale, cât și ansambluri rezidențiale. Compania a dezvoltat și vândut emblematicele clădiri de birouri America House și Europe House, situate în centrul capitalei, centrele comerciale Galleria (Arad, Buzău, Piatra Neamț, Suceava) și ansamblurile rezidențiale FeliCity și Rose Garden din București.
Printre proiectele GTC, deținute în prezent de companie în România, se numără complexul de birouri City Gate - primul proiect funcțional de birouri din București care a obținut certificate LEED GOLD în 2013 -, Premium Plaza, Cascade, Premium Point. Viziunea GTC România este axată pe durabilitatea construcțiilor și pe transformarea modului în care sunt proiectate, dezvoltate și gestionate clădirile, astfel încât să contribuie la crearea unui mediu sănătos și la creșterea calității vieții.