”Avem identificate terenurile pentru cele trei proiecte, se lucrează pe ele, dar nu sunt încă în proprietate. Există o modalitate legală prin care poți bloca terenurile o perioadă de timp, ca să le analizezi. În cinci ani, sper ca proiectele să existe și să avem mai mult de trei proiecte finalizate”, a declarat miercuri directorul general al Immochan, Tatian Diaconu.
El spune că anul acest ar putea fi cumpărate unul, sau chiar două, dintre terenurile analizate și demarat proiectul.
"Nu mai cred în proiecte medii. Ce înseamnă un proiect mediu? Un proiect mediu este unul care nu are capacitatea de a fi regional. Proiectele de proximitate sau proiecte mari sunt cele care vor avea succes. (...) Cele trei proiecte vor fi de dimensiuni mari. Sunt gândite pentru retail, dar două ar putea avea componență mixtă. Credem că mai există spațiu de dezvoltare în cele trei orașe. Brașovul rămâne însă o prioritate pentru noi. Cine investește în următorii cinci ani în România va avea o poziție dominană în următorii 50 de ani", a afirmat Diaconu.
El a adăugat că unele terenuri sunt foste platforme industriale, iar în București este cu acces la metrou.
Immochan ia de asemenea în calcul și abordarea altor segmente de investiții imobiliare, precum birouri și logistică, care ar putea fi dezvoltate în parteneriat.
Grupul francez Auchan a anunțat investiții de 1,5 miliarde euro în acest an în zona imobiliară, iar Diaconu spune că depinde de echipa locală să atragă cât mai mult din această sumă.
În cei cinci ani de activitate, Immochan a investit în România 170 milioane euro, inclusive în preluare galeriilor comerciale ale hipermarketurilor Real. O mare parte din acestea se află într-un proces de modernizare și rebranding în Aushopping. Centrele comerciale din orașele Oradea și Satu Mare au trecut deja prin acest proces, iar în 2017, Immochan va continua procesul de transformare a 5 centre comerciale reprezentând 30.000 mp și o investiție totală de 10 milioane euro. Sunt vizate centrele din Baia Mare, Timișoara Sud, Constanța, Cluj și Pitești Găvana.
Ca urmare a acestei transformări, centrele comerciale vor atrage noi parteneri locali și internaționali. Procesul va dura până la finele anului 2018.
Compania va derula în acest an și investiții de 6-7 milioane euro în repoziționarea centrului comercial Auchan Drumul Taberei ca un ”Community Hub”, prin transformarea unei suprafețe de 3.000 metri pătrați în food court.
Proiectul Coresi Shopping Resort a fost deschis în martie 2015 (45.000mp GLA) a reprezentat prima etapă a acestui proiect și un punct de reper în industrie, printr-o poziționare în zona de retail societal.
Circa 9 milioane de vizitatori au trecut pragul centrului în 2016, o performanță remarcabilă pentru un centru comercial la început de drum.
”9 milioane de vizitatori era obiectivul nostru după trei ani. Multă lume mi-a spus la început că proiectul nu va merge”, spune Diaconu.
În prezent, compania are în dezvoltare zona rezidențială a proiectului din Brașov, dezvoltată în parteneriat cu firma locală Avantgarden.
Diaconu spune că din cele 570 de apartamente, din cele 13 blocuri aflate în construcție, 564 de apartamente au fost vândute încă din faza de proiect.
Apartamentele vor fi livrate în mai multe faze, cîte trei blocuri la trei luni, până în primul trimestru din 2018. Immochan vrea să dezvolte 3.000 de apartamente în Brașov.
Immochan România are patru direcții de business, respectiv dezvoltarea de proiecte imobiliare în parteneriat cu hipermarketurile Auchan, leasing pentru galeriile comerciale și a retail park-urilor, activități de property management pentru galeriile comerciale și valorizarea patrimonială a proprietăților grupului Auchan.
Immochan a fost înființat în 1976 pentru a gestiona patrimoniul grupului francez Auchan, iar acum operează 375 de centre comerciale în 12 țări, cumulând 2,3 milioane de metri pătrați de galerii comerciale. (sursa: profit.ro)