"Activitatea noastra in Romania se focalizeaza pe sectoarele de retail si de logistica, insa avem in plan sa utilizam cateva terenuri din portofoliu si pentru dezvoltarea de proiecte rezidentiale sub brandul Adama, care vor implica doar apartamente destinate vanzarii. (...) Sub brandul LOG CENTER vrem sa ne concentram pe dezvoltarea de proiecte logistice in Romania si Rusia. In Romania vom intra, de asemenea, in viitorul apropiat cu brandul STOP.SHOP.s. Avem in portofoliul nostru un numar de terenuri foarte interesante", au declarat reprezentantii Immofinanz, unul dintre cei mai importanti investitori imobiliari din Romana.

 

In prezent, Immofinanz evalueaza conceptul STOP.SHOP.s, dezvoltat in 50 de locatii din Austria si Europa de Est, pentru diferite locatii din Romania, insa nu luat nicio decizie in acest sens. Compania austriaca a anuntat in 2007 intentia de a dezvolta o retea de 20 astfel de centre comerciale in Romania, primele locatii indicate fiind Arad si Targu Mures, planurile insa au fost oprite din cauza crizei financiare.

 

"Conceptul STOP.SHOP.s este ideal pentru tarile balcanice avand in vedere marimea oraselor si puterea de cumparare a populatiei. Feedbackul din partea retailerilor a fost foarte bun. Vom continua extinderea brandului in Polonia, vrem sa deschidem 10 unitati pe termen mediu. Mai avem astfel de proiecte in Slovenia si Cehia. In afara extinderii din Polonia, in prezent dezvoltam primele magazine STOP.SHOP.s in Romania si Serbia", au adaugat reprezentantii Immofinanz.

 

Afacerea STOP.SHOP.s reprezinta 6,7% din portofoliul total al grupului si include magazine situate in localitati cu un numar de 30.000-150.000 de potentiali clienti, avand o suprafata de 3.000 -15.000 de metri patrati, pe un singur nivel. Immofinanz a creat reteaua STOP.SHOP.s in 2002.

 

In ceea ce priveste segmentul logistic, grupul austriac a anuntat recent intentia de a dezvolta noi proiecte in Romania dupa ce a vandut doua parcuri in Cehia si Polonia. "In Romania, exista o cerere in crestere pentru spatii logistice de calitate inalta. Piata logistica este un prim indicator care arata in ce masura economia si-a revenit. Dupa contractul incheiat cu Ursus Breweries, care a inchiriat 9.300 mp in parcul logistic Log Center Timisoara, rata de ocupare a proiectele noastre logistice din Romania a crescut la 93%. Si asa cum am spus inainte, planificam sa incepem noi proiecte", a adaugat sursa citata.

 

Immofinanz detine in Romania terenuri totalizand 300 de hectare, amplasate in majoritatea oraselor importante din tara. "Procedura noastra in ceea ce priveste terenurile detinute in Romania este foarte structurata si include o evaluare pentru potentialele proiecte. Faptul ca unele dintre aceste terenuri sunt amplasate in zone interesante este un mare avantaj. Acest lucru ne ajuta sa reducem procesul de dezvoltare cu pana la o treime", au mai spus reprezentantii companiei, mentionand insa ca revenirea economiei romanesti nu a ajuns inca la populatie, iar cresterea cererii este foarte inceata.

 

Immofinanz are in Romania 89 de proprietati (17 investitii finalizate, 11 in curs de dezvoltare si 61 de proiecte in curs de analiza) cu o valoare de 978,5 milioane de euro (659,3 milioane de euro - investitiile finalizate, 32,5 milioane de euro - proiecte in curs de dezvoltare si 286,7 milioane de euro - proiecte in curs de analiza). Grupul detine in Romania noua cladiri de birouri (13,9% din totalul portofoliului de cladiri de birouri), cinci proprietati in zona de retail (10,2% din intregul portofoliu de retail) si trei proprietati logistice (3,3% din intregul portofoliu de logistica).

 

Grupul austriac Immofinanz a inregistrat in anul financiar 2013/2014, finalizat la 30 aprilie, venituri de 47,9 milioane de euro, in scadere usoara, din inchirierera celor 17 proiecte imobiliare din Romania. Scaderea veniturilor a fost generata de pierderea de chiriasi din cladirile de birouri, in conditiile in care gradul de ocupare al celor 206.402 metri patrati s-a redus de la 91,1% la 76,8%. Aceasta evolutie s-a reflectat si in dinamica veniturilor din inchirierea cladirilor de birouri, care au scazut de la 23,6 milioane de euro la 21,2 milioane de euro. Cele mai importante cladiri de birouri detinute de Immofinanz in Romania sunt IRIDE Business Park (Pipera), S-Park (Piata Presei), Victoria Park (Baneasa) sau Bucharest Corporate Center (Buzesti).

 

Cele cinci centre comerciale, totalizand 147.000 metri patrati au pierdut mai putini chiriasi, ajungand la un grad de ocupare de 91,6% fata de 93% cu un an inainte, insa veniturile din inchiriere s-au mentinut la circa 19,5 milioane de euro. Centrele comerciale sunt in Cluj, Constanta, Pitesti, Baia Mare si Arad (proiect in care mai functioneaza doar magazinul Bricostore). Immofinanz detine si mai multe ansambluri rezidentiale, controlate prin intermediul companiei de dezvoltare imobiliara Adama. (sursa: wall-street.ro)