În 2024, proprietarii de clădiri de birouri vor avea două provocări, având în paralel procese de renegociere a contractelor de închiriere, pentru prelungirea în spații cu actualii chiriași, în paralel cu negocierile cu băncile, pentru refinanțarea creditelor scadente. În avantajul lor este stocul foarte mic de clădiri în construcție, având o competiție foarte scăzută din partea dezvoltatorilor.
“Proprietarii vor trebui să analizeze toate modalitățile pentru a-și reține actualii chiriași și a-și îmbunătăți rata de ocupare a clădirilor de birouri, pentru a putea să aibă cât mai multe atuuri la negocierile de refinanțare cu băncile. Ținând cont de actualele dobânzi, mai mari cu cel puțin patru puncte comparativ cu acum 3-5 ani, este posibil ca o parte din proprietari să fie nevoiți să caute noi parteneri, să vândă o parte din portofolii pentru a-și putea asigura garanțiile băncilor sau să caute alte soluții de finanțare parțială“, declară Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.
Clădirile existente vor fi din ce în ce mai căutate de companii, în lipsa proiectelor noi. Încă din 2023, motorul pieței închirierilor de birouri din București a fost segmentul prelungirilor de contracte în sediile actuale, un volum cu 131% mai mare decât în 2022, pe fondul scăderii livrărilor de spații noi. Acest trend va continua și în 2024. Pe de altă parte, volumul tranzacțiilor de take-up, de mutare în spații noi a fost de 206.434 mp, s-a redus cu 2% în 2023 față de 2022. Împreună, închirierile de spații noi și renegocierile au totalizat o suprafață de 461.021 mp.
“În ceea ce privește cererea pentru spații de birouri, în ultimii cinci ani, companiile mari se uitau mai întâi la clădirile de birouri în construcție sau în curs de livrare, pentru a avea ce este mai nou pe piață în materie de tehnologie, calitate în construcții și facilități. Cum însă livrările de spații noi scad abrupt, până la 84%, se redeschide competiția pentru chiriașii Premium și pe segmentul clădirilor de a doua sau a treia generație. Condiția este ca acestea să ia în calcul cel puțin un refurbishment al spațiilor comune și o digitalizare a clădirilor“, completează Costin Nistor, Managing Director la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.
Mai multe informații despre piața de birouri din 2023, atât în ceea ce privește volumul închirierilor, al livrărilor de spații de birouri, cât și al investițiilor în clădiri de birouri, regăsiți în raportul de piață Research - Fortim Trusted Advisors