Privind întreaga regiune a Europei Centrale și de Est (CEE), România a reprezentat 8% din volumul total al investițiilor de 12,98 miliarde EUR.

Analiștii JLL au declarat că piața românească a crescut mai repede decât în restul țărilor ECE, dar a rămas sub potențialul său.
„Având în vedere tranzacțiile în curs pentru 2018, ne așteptăm la un an bun pe piața românească în ton cu estimările privind volumele din Europa Centrală și de Est care indică pentru acest an depășirea recordului consemnat în 2017. Interesul investitorilor pentru regiune rămâne ridicat”, spune Andrei Văcaru, Associate Director, Capital Markets JLL Romania.

Numărul de tranzacții în România a crescut, iar valoarea medie a unei tranzacții imobiliare a fost de 28,5 milioane EUR. Bucureștiul a atras cea mai mare cotă de investiții - 36% - deși volumul a scăzut față de anul trecut, în timp ce mai multe fonduri au intrat în orașe secundare.

Volumele piețelor au fost dominate de tranzacțiile cu proprietati de retail (43 %), în timp ce segmentul industrial-logistic, hotelurile și birourile au reprezentat 22 %, 18 %, respectiv 17 %.
„Tranzacția prin care Elbit Imaging a vândut complexul hotelier Radisson din București, pe fundalul unei piețe de birouri letargice din punct de vedere investițional, a urcat sectorul hotelier înaintea celui de birouri din punct de vedere al lichidității in 2017. Este o situație inedită. Retailul și birourile ar trebui să domine piața de investiții având în vedere valoarea proprietaților existente”, susține Andrei Văcaru.

Vânzarea Radisson reprezintă cea mai mare tranzacție hotelieră realizată vreodată în România și una dintre cele mai mari înregistrată în Europa Centrală și de Est (CEE) și totodată cel mai scump imobil vândut vreodată în București.

Achiziționarea a 50% din portofoliul de retail și de birouri al grupului Iulius de către grupul sud-african Atterbury, achizitia de catre Immochan a Coresi Business Park Brasov de la Ascenta Management, achiziționarea Green Court Building C de către Globalworth, de la Skanska, pentru 38 de milioane de euro, vânzarea ART BC către Hili Properties pentru 30 de milioane de euro au fost cele mai tranzactii inregistrate pe piata de birouri si retail.
Pe piața industrială și de logistică, cea mai mare tranzacție din 2017 a fost cea prin care portofoliul Logicor din România a fost preluat de către China Investment Corporation în cadrul unei tranzacții paneuropene. O altă tranzacție importantă este achiziția depozitului Renault din Oarja de către Globalworth pentru 42 milioane de euro. (sursa: businesscover.ro)