„Din studiile pe care le-am făcut pe acest segment de piață, am identificat mai multe zone din București unde există clădiri istorice care, prin investiții în modernizare și reabilitare ar putea să intre în circuitul imobiliar comercial. Printre acestea amintim Piața Universității, Centrul Vechi, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei și zona Cismigiu”, spune JLL.
În aceste zone există numeroase clădiri care sunt foarte bine întreținute, ceea ce necesită o investiție mai mică de la potențialii cumpărători, a adăugat firma de consultanță. În plus, aceste clădiri sunt de dimensiuni generoase, permițând investitorilor să facă proiecte mai atractive în termeni comerciali.
Exemple de astfel de proiecte care au transformat clădirile vechi în spații moderne noi sunt Metropolis Center, George Enescu Office Building, Aviatorilor 8, Bratianu Business Center, Dionisie Lupu 70, Hilton Garden Inn din Centrul Vechi, spitalul Sanador de pe strada Sevastopol de lângă Piața Victoriei, Palatul Universul, The Ark, Dacia One, cele două clădiri de pe Calea Victoriei cumpărate de grupul Hagag, proiectul dezvoltat de Hanner pe amplasamentul fostei fabrici de bere Grivita, Hotel Corinthia (Grand Hotel du Boulevard), hotelul Autograph by Marriott, dezvoltat în locul Marmorosch Blank.
JLL considera că toate aceste proiecte ar putea atrage investiții de sute de milioane de euro, ar crea locuri de muncă și, în cazul hotelurilor, ar atrage turiști. România urmărește astfel tendința care se manifestă în Europa de mulți ani, cu proiecte în țări precum Cehia și Ungaria.
„Clădirile vechi atrag oamenii, fie că vorbim de căldura materialelor, fie de fațadele atent gândite. Clădirile vechi sunt martori ai culturii unui oraș, păstrându-i acestuia patrimoniul, identitatea și permanența. Bucureștiul este un oraș cu o arhitectură variată, de la arhitectura veche religioasă, eclectism, școală naţională, arhitectură modernă interbelică, încercări de gotic, maur, art deco, arhitectură comunistă și arhitectură contemporană. Într-un peisaj atât de pestriț, pare cu atât mai important să păstrăm spiritul orașului prin îmbinarea noului cu vechiul”, concluzionează consultanții JLL. (sursa: forbes.ro)