Dezvoltarea Openville Timişoara necesită o investiţie de peste 220 mil. euro, ceea ce reprezintă cea mai mare infuzie de capital privat în sectorul imobiliar din vestul ţării şi vine ca un răspuns la concurenţa impusă de sud-africanii de la New Europe Property Investments (NEPI) care se pregătesc să lanseze în toamnă primul lor mall din Timişoara.
Deşi şi-a pierdut coroana de rege al mallurilor în favoarea NEPI, Iulian Dascălu încă mai reuşeşte să încaseze cu cele cinci centre comerciale ale sale cu aproape 10% peste cele zece malluri gestionate de sud-africani. Proprietăţile lui Dascălu au generat anul trecut venituri de 60,6 mil. euro, în timp ce proiectele NEPI, care deţine cea mai mare suprafaţă de spaţii comerciale moderne din ţară, au adus afaceri de 59,8 mil. euro.
Lucrările de construcţie la Openville sunt programate să demareze în această toamnă, iar până la finalul anului 2016 ar trebui inauguraţi 33.000 mp de spaţii de birouri. Prima etapă a proiectului va fi încheiată în ultimul trimestru din 2017 şi va cuprinde 80.000 mp de birouri de clasa A, zona de retail şi un parc de 55.000 mp. A doua etapă va presupune dezvoltarea de spaţii de birouri până la suprafaţa de 131.000 mp, în funcţie de cerinţele pieţei, se arată într-un comunicat al companiei.
Openville va avea o suprafaţă total construită de 594.000 mp, dublu faţă de Palas Iaşi – care continuă să fie cea mai scumpă investiţie imobiliară derulată în afara Bucureştiului (265 mil. euro). Suprafaţa închiriabilă a noului complex va fi de 265.000 mp, din care 134.000 mp va fi zona de retail definită de Iulius Mall Timişoara şi Openville, iar 131.000 mp vor fi disponibili în cele şapte clădiri de birouri, printre care şi cel mai înalt imobil din ţară (157 metri). Proiectul prevede şi dezvoltarea unei zone de conferinţe cu patru săli şi o capacitate totală de 2.500 de persoane.
Investitorul ieşean estimează că în zona de birouri vor lucra circa 13.500 de persoane. Openville va completa Iulius Mall cu peste 100 de magazine, la care se adaugă un cinematograf multiplex cu 15 săli de cinema şi cel mai mare loc de joacă din ţară.
Parcul care urmează a fi amenajat în cadrul complexului va avea o suprafaţă de 55.000 mp şi va cuprinde locuri de joacă pentru copii, carusel, patinoar, fântâni arteziene, piaţete pentru evenimente, peste 1.000 de arbori şi 20.000 de arbuşti. Clienţii proiectului vor avea la dispoziţie 3.750 de locuri de parcare, subterane şi supraterane.
Primul concept al proiectului Openville Timişoara a fost creat de compania americană Jerde, una dintre cele mai mari case de arhitectură şi planificare urbană la nivel mondial. Adaptarea la condiţiile actuale de piaţă a fost realizată de arhitectul Radu Mihăilescu, care a conceput şi Palas Iaşi.
Pe lângă cele două malluri din Iaşi, Iulian Dascălu mai deţine centre comerciale în Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava. În plus, el a dezvoltat şi o suprafaţă de 58.000 mp de birouri şi mai are în construcţie încă un imobil de 15.000 mp în spatele Palas Iaşi.
Lista de investiţii a ieşeanului arată în felul următor: Palas Iaşi, investiţie de 265 mil. euro, Iulius Mall Timişoara: 105 mil. euro, Iulius Mall Cluj şi clădirea de birouri Iulius Business Center: 80 mil. euro, Iulius Mall Suceava: 60 mil. euro, Iulius Mall Iaşi: 23 mil. euro şi clădirea de birouri United Business Center Tower şi parcul Iulius din Cluj-Napoca: 12 mil. euro. Pentru dezvoltarea acestor proiecte, antreprenorul ieşean a împrumutat peste jumătate de miliard de euro de la bănci precum Eurohypo, Marfin Bank, Unicredit Ţiriac Bank, Emporiki Bank şi Banca Italo-Romena.
Omul de afaceri are o avere estimată în ultima ediţie a Top 300 Capital la 400-420 mil. euro şi ocupă locul zece în ierarhia celor mai bogaţi români. (sursa: capital.ro)