„Avem colaborări cu 13 companii mari care caută spații de birouri în România, totalizând în jur de 45.000 mp. Estimăm că acestea vor avea în jur de 4.500 de angajați noi, un număr semnificativ, comparativ cu ultimii 5-6 ani“, a explicat Marius Șcuta, șeful diviziei de birouri din cadrul JLL. El consideră că cererea netă de spații de birouri se va ridica anul acesta la nivelurile pre-pandemie.
Companiile respective sunt din domenii precum IT, automotive, suport, și nu toate își toate își caută birouri în București, ci explorează și centrele regionale dezvoltate precum Timișoara, Iași și Cluj.
Potrivit JLL, unele deal-uri vizează suprafețe mari, de 20.000 mp, care vor evolua în mai multe faze și pentru care va conta mult rata de angajare și timpul de amenajare al spațiilor, care a crescut simțitor. Marius Șcuta declară că termenul minim pentru amenajare este în prezent de opt luni, în condițiile în care înainte proprietarii putea pregăti suprafețe de 5.000 mp în trei luni.
În ceea ce privește situația generată de conflictul dintre Ucraina și Rusia, JLL precizează că nu au apărut cereri privind relocări de birouri din Kiev sau Moscova în București. „Însă avem o cerere din partea unei companii care face parte din portofoliul de clienți globali ai JLL, care caută 100 de apartamente de închiriat pentru angajații săi din Ucraina. Este posibil ca aceștia să fie acomodați și în birouri din România, pentru a putea să-și continue munca. Există multe companii vestice care caută oportunități de relocare a angajaților lor în România și Polonia, dar deocamdată se pune accent pe sprijinirea oamenilor să plece din zona de conflict“, punctează și Andrei Văcaru, șeful echipei de investment din cadrul JLL România.