Acesta permite evaluarea gradului de sustenabilitate al unei cladiri existente sau noi, fiind un standard utilizat frecvent pe piata din Romania si din regiunea Europei Centrale si de Est.

Conform cercetarilor de piata ale JLL, la nivelul capitalelor Europei Centrale si de Est exista aproximativ 950.000 mp de spatii de birouri care au deja certificarea BREEAM obtinuta, urmand ca alti aproximativ 310.000 mp de spatii de birouri sa obtina aceasta certificare in urmatoarea perioada.

“Se poate observa o tendinta crescatoare a cererii de spatii de birouri cu certificari verzi, in consecinta proprietarii iau in calcul obtinerea cat mai rapida a unor astfel de acreditari. Rolul nostru, in calitate de consultanti intr-o astfel de procedura de certificare, este de a identifica cea mai buna strategie pentru obtinerea ei si de a coordona punerea in opera a acesteia, garantand, in acest mod, obtinerea certificarii”, a spus Cezar Florea (foto), BREEAM International Assessor, in cadrul JLL Romania.

Pe langa certificarea BREEAM, Jones Lang LaSalle ofera si consultanta pentru obtinerea de certificari conform standardului LEED, dezvoltat de US Green Building Council.

Obiectivul principal al USGBC  este acela de a promova metode noi de proiectare, constructie, exploatare si operare a cladirilor astfel incat impactul asupra mediului sa fie minim. Folosite initial ca metode de dovedire a angajamentului proprietarilor pentru dezvoltari sustenabile, sistemul de clasificare american LEED si sistemul britanic de evaluare BREEAM au devenit sisteme de referinta unanim recunoscute la nivel international.

 

Diversele rapoarte publicate de-a lungul timpului au dovedit faptul ca acele cladiri care au certificari obtinute sunt cu pana la 20-30% mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie si apa fata de cladirile care nu au astfel de certificari, aceasta eficienta transpunandu-se si intr-o satisfactie semnificativ crescuta a ocupantilor cladirilor certificate. (sursa: dailybusiness.ro)