"Observăm o notă de optimism în Europa privind proiectele de finanţare imobiliară, care se regăseşte şi la nivelul pieţei din România. Aceasta este reflectată în abordarea băncilor din România, ţinând cont că majoritatea au inclus în strategia lor finanţarea sectorului imobiliar ca pilon de creştere. Totuşi, există o preocupare generală cauzată de incertitudinea ridicată în mediul politic şi economic ce ar putea avea un impact în dezvoltarea activităţilor de finanţare imobiliară", consideră Ionuţ Măstăcăneanu, coordonatorul echipei de consultanţi fiscali specializaţi în domeniul serviciilor financiare la KPMG în România.
Studiul își propune să evalueze perspectivele împrumuturilor pe piețele europene și să descrie atitudinile față de împrumuturile specifice fiecărei țări - Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Ungaria, Irlanda, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Suedia.
Sondajul a inclus 70 de reprezentanți ai băncilor din cele 14 țări incluse în raport.
Realizatorii Barometrului consideră că riscurile externe precum Brexit ar putea să exercite efecte în viitor asupra unor pieţe.
"Volumul total al investiţiilor în primele şase luni ale acestui an a scăzut cu 19% comparativ cu primul semestru al anului 2017, atingând o valoare de aproape 110 miliarde euro", nivelul cel mai redus al primului semestru din anul 2014 până în prezent, cel mai probabil pentru că multe dintre tranzacţiile din prima jumătate a anului sunt încă nefinalizate, explică consultanţii.
Proprietățile rezidențiale sunt preferate de creditori pe piețele dezvoltate, cum ar fi Olanda, Austria sau Irlanda, potrivit respondenților. Majoritatea respondenților din Europa Centrală și de Est au exprimat preferința pentru segmentul de birouri, însă clasa industrială și logistică câștigă popularitate, în special în țări precum Cehia, România și Slovacia, ca urmare a redresării economice puternice pe aceste piețe în ultimii ani.
O veste bună este, potrivit Barometrului, că numărul și valoarea creditelor neperformante sunt în scădere în Europa Centrală și de Est. Proporția împrumuturilor efectuate, fără întârzieri în efectuarea plăților, în portofoliile băncilor din Europa Centrală și de Est a devenit mult mai mare, peste 85% în majoritatea țărilor. România se numără printre cei mai performanți, cu o rată de 95%. În comparație, acum patru ani, în doar două țări, băncile aveau peste 85% din împrumuturile portofoliului. (sursa: incont.ro)