In prezent, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) functioneaza in cladirea Tower Center din Bd. Ion Mihalache din Capitala, imobil detinut de oamenii de afaceri Ioannis Papalekas si Dragos Bilteanu, printr-un contract de inchiriere incheiat la sfarsitul anului 2013 si prelungit ulterior.
Pentru a nu mai sta in chirie, Guvernul Ciolos i-a repartizat ministerului un spatiu generos, pe doua etaje, in Palatul Parlamentului, printr-o hotarare din ianuarie 2016.
Problema este insa ca spatiul de la "Casa Poporului" nu este functional, are geamurile sparte, scarile sunt neamenajate si nici toaletele nu sunt functionale, conform unor surse oficiale, consultate de HotNews.
Informatia a fost conformata de noul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care a acordat, joi, un interviu HotNews, ce urmeaza a fi difuzat in intregime, ulterior.
"Contractul expira de la 1 iulie. Este o problema iminenta, la care lucram. Informatia care circula prin oras cu spatiul de la Casa Poporului este un mit. Ministerul a primit doua etaje din Casa Poporului, dar spatiul nu se poate folosi pentru ca este cam cum l-a lasat Ceausescu. Nu exista scari intre etaje" - a spus Ghinea, pentru HotNews.
El a evitat insa sa dea detalii despre solutiile pregatite de MFE, aratand ca saptamana viitoare va lua o decizie.
Surse oficiale au declarat, insa, pentru HotNews, ca solutia imediata este lansarea unei noi proceduri de achizitii publice, prin care sa fie inchiriat din nou un sediu pentru MFE, pentru doi ani, cel mai probabil, sau pentru un singur an.
Evident, si Papalekas se poate inscrie la licitatie, cu caldirea Tower Center de la Piata Victoriei, in care functioenaza actualemente MFE, insa rezultatul procedurii ramane deschis si ministerul ar putea foarte bine sa plece de acolo sau sa ramana, in fucntie de oferta pe care o va avansa grecul in competitie cu alti proprietari imobiliari.
Conform surselor HotNews, procedura de achizitie - care va viza inchirierea unui sediu - ar urma sa fie lansata probabil vineri, 20 mai, sau saptamana viitoare.
Avand in vedere ca in sediul actual, de la Tower Center, muncesc 590 de oameni din cei 955 de angajati ai Ministerului Fondurilor Europene, institutia cauta un sediu de 6.000 de metri patrati utili.
Pretul vizat de minister este in jurul a 18-19 euro pe metrul patrat, pana la 22 de euro/ mp cu tot cu mentenanta, au declarat sursele, pentru HotNews.
Astfel, cu un contract pe doi ani, de 114.000 - 130.000 de euro pe luna, MFE ar fi un client bun pentru proprietarii de cladiri de birouri din Bucuresti.
Si agentiile imobiliare ar fi interesate de o astfel de tranzactie, avand in vedere ca MFE vrea sa contacteze o serie de astfel de intermediari, potrivit surselor HotNews.
Ca si in cazul actualului sediu, inchirierea ar urma a fie decontata din fonduri europene, prin programul de asistenta tehnica.
Asul din maneca lui Papalekas - un nou act aditional
Procedura de achizitie va fi insa una de durata, chiar daca oricum nu va fi prin licitatie publica prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), ci prin cerere de oferte. In plus, MFE trebuie sa se mute cu arhive voluminoase si cu o serie intreaga de sisteme de comunicatii electronice, cu cabluri si cu serverele administrate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).
Aceasta ridica riscul ca timpul ramas pana in iulie, mai putin de o luna si jumatate, sa nu fie de ajuns, motiv pentru care MFE are in vedere sa faca un act aditional cu Papalekas si sa mai ramana in sediul din Tower Center, in baza contractului actual, au mentionat sursele.
Potrivit acestora, MFE a luat in calcul inclusiv o pozitie de forta a omului de afaceri grec, care ar putea sa ceara ministerului sa plece pe loc, la terminarea contractului, sau sa incheie cu el un nou contract de inchiriere pe 2 ani.
Actualul sediu de la Tower Center a fost inchiriat in decembrie 2013, in perioada in care ministru al Fondurilor Europene era Eugen Teodorovici (PSD). Atunci, Ministerul Fondurilor Europene a inchiriat un spatiu de 3.853 mp, la un tarif lunar de 19,8 euro pe metrul patrat, dupa cum a comunicat MFE la vremea rspectiva, la solicitarea HotNews.
Aceasta inseamna ca practic MFE platea proprietarului privat aproximativ 915.000 de euro pe an pentru sediu, conform contractului de la vremea aceea.
Ulterior, MFE a preluat o serie intreaga de autoritati de management de la alte ministere si si-a ingrosat semnificativ schema a de personal.
Astfel, in prezent, MFE plateste in jur de 230.000 de euro pe luna, la Tower Center, au mentionat joi sursele HotNews.
Casa Poporului - destinatia finala
Pana in 2013, MFE a functionat in diferite sedii vechi, printre care si unul situat in strada Mircea Voda, dar acesta a devenit neincapator, avand in vedere volumul mare de documente pe care le gestiona.
Institutia, pe vremea ministrului Eugen Teodorovici, a inchiriat un sediu de pe piata libera, de la privati, in loc sa ia un spatiu de la stat, prin Regia Autonoma Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAPPS).
"Inainte de a demara procedura de achizitie pentru inchirierea unui sediu, Ministerul Fondurilor Europene s-a adresat Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) pentru a obtine un sediul corespunzator, insa cladirile detinute de RA-APPS care erau disponibile nu aveau dimensiunile necesare pentru functionarea MFE", se justifica MFE, intr-o precizare remisa HotNews.ro, in 2013.
Iata insa ca in februarie 2016, MFE a primit pana la urma un sediu, cel de la Casa Poporului, care este insa nefunctional.
"Cineva ar fi trebuit sa inceapa lucrarile de acum doi ani, pentru a ne putea muta acum acolo" - spune acum actualul ministru, Cristian Ghinea, pentru HotNews.
Potrivit unor surse guvernamentale, sediul de la Palatul Parlamentului a fost administrat de RA-APPS, apoi de Serviciul de Paza si Protectie (SPP) si, in ultima perioada, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, inainte sa fie atribuit MFE.
Conform unor rapoarte de expertiza tehnica, solicitate de Inalta Curte, spatiul de la Casa Poporului nu ofera conditii pentru functionearea in siguranta si trebuie adaptat sa functioneze ca o cladire de birouri.
Din ianuaruie 2016, MFE a inceput achizitia unor servicii de proiectare pentru noul sediu, insa urmeaza proceduri de durata: documentare si avizare a lucrarilor de interventie, proiect tehnic, licitatie, lucrari propriu-zise, au mai aratat sursele consultate de Hotnews.
In acest conditii, MFE mai are nevoie probabil de doi ani pentru a se putea muta in Casa Poporului, perioada in care se vede nevoit sa stea tot in chirie, au mentionat sursele. (Sursa: hotnews.ro)